Kendi Potansiyelini Keşfeden İnsanlar Neye Benzer?

Zeynep Oyan

Zeynep Oyan

Kendi Potansiyelini Keşfeden İnsanlar Neye Benzer?


relate-banner

Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi piramidine aşina olanlarımız vardır. Bu piramit bizi motive eden ve harekete geçmeye iten ihtiyaçları ortaya koyar. Maslow’un sunduğu bu teoriye göre doğumumuzdan itibaren ihtiyaçlarımızı gidermek adına harekete geçeriz. Beslenmek için ağlayan bir bebeği buna örnek olacak şekilde düşünebiliriz.

Biz büyüyüp dönüşürken ihtiyaçlarımız da dönüşüp değişir. Başlangıçta birincil ihtiyaçlarımızdan olan fiziksel ihtiyaçlarımız (beslenme, barınma vb.) vardır. Sonrasında dış dünyayla etkileşimimizin ve kendimizle ilişkimizin de bulunduğu güvenlik, aidiyet, saygınlık gibi ihtiyaçlar gelir. Piramidin en üstünde ise kendi potansiyelini keşfetme ihtiyacı vardır. Maslow’a göre nihai olarak bu noktaya geldiğimizde hayattaki doyumu bulabiliriz.

Piramit ve basamak görüntülerinden ötürü en tepeye ulaşmak bir zafer ve bitiş noktası izlenimi verebilir. Fakat tam tersine, Maslow’un tepeye konumlandırdığı kendi potansiyelini keşfetmek, kişinin kendi potansiyelinin farkında olması ve bununla ne yapabileceğini biliyor olması demektir. Yani bu konum, mükemmel olmak ve hayattaki tüm amaçlarımızı kusursuzca gerçekleştirmek anlamına gelmiyor.

Kendi potansiyelini keşfetmek

  • iyilik halimizi, psikolojik sağlığımızı ve büyümemizi olumlu yönde etkiliyor.

  • kendimizi gerçekleştirmemizi mümkün kılıyor. Kendimizi gerçekleştirmek, hedeflerimizle ve hayallerimizle yakından ilişkili olduğu için hayata karşı motivasyonumuzu diri tutuyor.

  • ilişkilerimizin kalitesini ve ilişkilerden aldığımız doyumu artırıyor.

Hayatta pek çok şey gibi kendi potansiyelimizi keşfetmek ve gerçekleştirmek de bir varış noktası olmak yerine bir süreçtir. Bu yolculukta bize ilham vermesi için kendi potansiyelini keşfetmiş ve gerçekleştirebilmiş insanların ortak özelliklerini listeledik.

  1. Keşfetmeye açık ve istekli
  • Kendini gerçekleştirmiş insanlar dönüştürücü deneyimlere açıktır. Yaşadıkları deneyimden keyif alırken hayatlarına da bir şey katabilirler.

  • Kendilerini ve dünyayı keşfederken yeni hedefler edinebilirler. Hayatlarını anlamlı kılmaya ve çevrelerine yarar sağlamaya isteklidirler.
  1. Esnek
  • Belirli hedefleri olsa da nihai amaçları o hedefe ulaşmak değildir. Hedefe giden yolu öğretici ve keyifli bir şekilde yürümeye çalışırlar.

  • Kendilerine ait bakış açıları ve ilkeleri vardır. Takdir görme ihtiyacı ne kadar doğal olursa olsun mutlak olarak başkalarının onay ve sınırlarına bağlı kalmak zorunda hissetmezler.

  • Olayların hayatın akışında gerçekleşmesi onlar için sorun değildir. Anlık gelişmelere ve değişikliklere açıktırlar.
  1. Gerçekçi
  • Belirsiz durumlar ve değişiklikler hepimiz için zorlayıcı olsa da kendini gerçekleştirmiş insanlar bunlarla baş ederken içlerinde uyanan korkuya kapılmak yerine mantıklı ve gerçekçi bir tavır benimseyebilirler.

  • Kendilerini ve başkalarını olduğu gibi kabul edebilirler. Suçluluk duygusuna kapılıp sürüklenmeden de kendilerini yetersiz gördükleri noktaları ve güçsüz oldukları yönlerini tespit edebilirler. Bu noktaları iyileştirmeye çabalarlar.
  1. Olumlu yönleri gören
  • Bir deneyim ne kadar sıradan olursa olsun o deneyimin takdir edilesi ve keyifli yanlarını görebilirler. Gün batımını her gün görüp yine de güzelliğini fark edebilmeyi buna örnek olarak verebiliriz.

  • Kendilerine ve çevrelerine karşı da düşüncelidirler. Mizah ve eğlence anlayışları olmasına rağmen çevrelerindeki insanların duygularını gözeterek hareket edebilirler.
  1. Meraklı ve üretken
  • Kendini gerçekleştirmiş insanlar güçlü bir etik ve sorumluluk algısına sahiptir. Dünyanın ve çevrelerinin sorunlarına karşı duyarlıdırlar ve yapabilecekleri bir şey olduğunda destek olmaya isteklidirler. Bunu yaparken çözüm odaklı ve üretken bir tavırla hareket ederler.

Başkalarıyla vakit geçirmeyi sevmelerine rağmen kendileriyle baş başa kalmayı da keyifli hale getirebilirler. Hatta kendiyle baş başa olma hali potansiyelini keşfetme ve gerçekleştirmenin olmazsa olmazlarındandır.

Cherry, K. (2023). 11 Characteristics of Self-Actualized People. Verywellmind. Retrieved from https://www.verywellmind.com/characteristics-of-self-actualized-people-2795963
Kaufman, S. B. (2023). Self-Actualizing People in the 21st Century: Integration With Contemporary Theory and Research on Personality and Well-Being. Journal of Humanistic Psychology, 63(1), 51-83.

Benzer yazılar

Kendi Potansiyelini Keşfeden İnsanlar Neye Benzer?

Maslow’un ihtiyaç hiyerarşisini duymuş muydunuz? Bu piramitte en tepede yer alan “kendi potansiyelini keşfetmek” neye benziyor diye merak ediyorsan cevabı yazımızda.
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Luke Hemmings - When Facing the Things We Turn Away From (2021)

Kendi İçinde Gezinmek: Luke Hemmings - When Facing The Things We Turn Away From

Hayatının son 10 yılını insanların gözünün önünde geçiren sanatçı, karantina sürecinde kendisiyle olan ilişkisine odaklanıyor.

Kendinizle Nasıl Bir İlişki İçerisindesiniz?

Hayatımızda kurduğumuz belki de en önemli ilişki olan kendimizle ilişkimiz ne kadar güvenli? Kendimizle güvenli bir ilişki kurmak için neler yapabiliriz?

İlk görüşte aşk mı, arkadaşlıktan doğan aşk mı?

İlk görüşte aşık olduğunuz biriyle mi olmak isterdiniz, yoksa uzun süreli arkadaşlığın sonunda kurulan beraberlik mi sizi daha mutlu ederdi?
Naked Boy - Sally Cummings Shisler

Çocuğumla Çıplaklık Konusunda Nasıl Konuşmalıyım?

Çocuklar erken yaşlardan itibaren çıplaklık konusunda meraklı olabiliyorlar. Peki onlarla bu konuyu en doğru şekilde konuşmanın yolu nedir?
Self-portrait with Her Daughter - Elisabeth Vigee Le Brun

Çocukluk Çağında Duygusal İhmale Maruz Kalmak

Bir çocuğun en çok ihtiyacı olan şeylerden biri de ilgi görmek! Ebeveyni tarafından ihmal edilen çocuğun öz benliği zedelenebiliyor.
Mimmo Paladino

Sahtekarlık Sendromu (Imposter Syndrome) Nedir?

İç sesiniz bulunduğunuz konumu hak etmediğinizi ve oraya şans eseri geldiğinizi söylüyorsa Sahtekarlık Sendromu'ndan muzdarip olabilirsiniz.
Yearning - Ron Hicks

Gaslighting Mağduru Olabilir Misiniz?

"Hayır yanlış hatırlıyorsun.", "Öyle bir şey yaşanmadı." Bu cümleler tanıdık geliyor mu? Eğer öyleyse gaslighting'e uğruyor olabilirsiniz.

Çocuğunuzu hem sevip hem de...

Annelik her zaman mutlu anlardan ibaret olmayabiliyor. Sınır koymakta ya da benliğinizi korumakta zorlanıyorsanız yalnız değilsiniz.

footer