Daha Motive Hissetmeniz Mümkün!

Yaren Erkan

Yaren Erkan

Daha Motive Hissetmeniz Mümkün!

Lionel Le Jeune - Indian Summer

Lionel Le Jeune - Indian Summer

“Bu aralar biraz durgunum…”
relate-banner

Siz de bu aralar biraz durgun hissediyor musunuz? Bu his bir süredir devam mı ediyor? Pandemiyi atlatmış olsak da etkilerini henüz atlatamamış olabiliriz. Yapılan araştırmalar, pandemi sürecinin birçoğumuzun iyilik halini ve genel yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğini gösteriyor.

Pandemi öncesinde hayat enerjimiz daha fazlayken, daha neşeli ve üretken hissederken hayatımızdaki bu büyük değişimle birlikte bazılarımız hala duygusal bitkinlik, motivasyonsuzluk ve amaçsızlık hisleri deneyimleyebiliyoruz. Bu durumun bir süredir devam ediyor olması languishing olarak tanımlanıyor.

Languishing belirtileri nelerdir?

  • Odaklanmada güçlük

  • Gelecek hakkında heyecanlı hissedememek

  • Neşesiz, hedefsiz ve durgun hissetmek

  • Hayatına sisli bir camdan bakıyormuş gibi hissetmek

  • Motivasyon eksikliği

  • Günlerin durağan, boş ve amaçsız geçtiğini hissetmek
Peki, araştırmalar duygusal enerjimizi geri kazanabilmemiz, hayat doyumumuzu ve motivasyonumuzu artırabilmemiz için neler öneriyor?

  1. Kendinize ve yaşadığınız deneyime daha net bir pencereden bakabilmek için ne hissettiğinizi fark edip duygunuzu tanımlamaya çalışabilirsiniz.

  2. Durgun hissetmenize sebep olabilecek potansiyel durumları tanımlamaya çalışabilirsiniz: İş stresiniz mi çok yoğun, sosyal olarak mı yeterince doyum almıyorsunuz, yoksa genel olarak bir amacınız olmadığını mı hissediyorsunuz?

  3. Dikkatinizi dağıtan unsurları uzaklaştırıp kendiniz için kesintisiz zaman dilimleri yaratarak odaklanmanızı kolaylaştırabilirsiniz.

  4. Yürüyüşler yapmak, ılık bir duş almak, yakın bir arkadaşınızla bir gün geçirmek gibi deneyimleri farkındalıkla yapmaya çalışabilirsiniz.

  5. Günlük rutinler oluşturabilirsiniz. Bu rutinler 10 dakikalık bir yürüyüşe çıkmak, kitap okumak, 1 dakikalık meditasyon yapmak veya mutfak temizlemek gibi çok fazla efor sarf etmenizi gerektirmeyen aktiviteler olabilir.

  6. Kendinize zamanınızı nasıl geçirmek istediğiniz sorabilirsiniz. Sizin için yeni ve heyecan verici olacak deneyimler üzerine düşünebilirsiniz. Bu deneyimler; yeni bir hobi edinmek, yeni bir dil öğrenmek ya da bir sergiyi ziyaret etmek olabilir.

  7. Gün içerisinde bir arkadaşınıza yardımcı olmak, gönüllü bir çalışmaya katkıda bulunmak ya da kahvenizi alırken karşınızdaki kişiye teşekkür etmek gibi küçük iyilikler yapabilirsiniz.
Önemli not: Eğer sevdiğiniz aktivitelere olan ilginizi kaybettiyseniz, yoğun bir mutsuzluk hissediyorsanız, yemek ve uyku düzeninizde ciddi değişiklikler varsa bu durumu mutlaka bir profesyonel ruh sağlığı uzmanıyla görüşmenizi tavsiye ediyoruz.

[1] Blum, D. (2021). The Other Side of Languishing Is Flourishing. Here’s How to Get There.The New York Times. Retrieved from https://www.nytimes.com/2021/05/04/well/mind/flourishing-languishing.html
[2] Grant, A. (2021). Thereʼs a name for the blah youʼre feeling: Itʼs called languishing. The New York Times. Retrieved from https://www.nytimes.com/2021/04/19/well/mind/covid-mental-health-languishing.htm

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Lionel Le Jeune - Indian Summer

Daha Motive Hissetmeniz Mümkün!

Uzun süredir motivasyonsuz ve amaçsız hissediyor, günlerinizin durağan ve birbirinin aynısı gibi geçtiğini düşünüyorsanız languishing yaşıyor olabilirsiniz.
Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!

“Her şeyi son ana bırakıyorum.” Peki ya yaşamayı?

Ertelemek kronik ve otomatik bir hale geldiğinde bizim için zararlı bir davranış haline gelebiliyor. Kendimizi yalnızca görevlerimizi değil aslında yaşamın kendisini ertelerken bulabiliyoruz.

Hep Siz Mi Özür Diliyorsunuz?

Özür dilemek ilişkilerimizi olumlu bir şekilde etkilese de gereğinden fazla özür dilediğimizi fark ettiğimiz noktada durup düşünmemiz hem kendimiz hem de ilişkimiz için daha sağlıklı oluyor.

Taşınmayı Keyifli Hale Getirmenin 6 Yolu

Bu yazımızda taşınma gibi zorlayıcı hayat olaylarından nasıl keyif alabileceğimizi anlatıyoruz.

Kendinizle Nasıl Bir İlişki İçerisindesiniz?

Hayatımızda kurduğumuz belki de en önemli ilişki olan kendimizle ilişkimiz ne kadar güvenli? Kendimizle güvenli bir ilişki kurmak için neler yapabiliriz?
Gustav Klimt - La Vergine (1912)

Çalışan Bağlılığını Artırmanın 7 Yolu

Bağlılığı fazla olan kişiler, işlerinde daha mutlu ve üretken oluyorlar. Yöneticiler çalışan bağlılığını artırmak için neler yapabilirler?
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
In Her Arms- Malcolm Liepke (2001)

Romantik İlişkilerde Bakım Verme Davranışı

Bakım verme davranışı yalnızca ebeveyn-çocuk ilişkilerinde karşımıza çıkmıyor. Üstelik romantik ilişkilerimizde bu davranışlar çok faydalı olabiliyor!

footer