Bu yazımızda havai fişekler, su dalgaları, tüm vücutta gezinen elektrik, lunaparktaki hız trenlerinin en tepesinden hızlıca düşmek gibi çeşitli biçimlerde tarif edilen ve çoğunluk tarafından cinselliğin nihai amacı görülen kavramdan bahsediyoruz: orgazm. Orgazm, hepimizin aklında pek çok soru uyandıran, Freud'dan Alfred Kinsey'e birçok bilim insanının da ilgisini çekmiş bir konu.
İlk olarak orgazmı tanımlayarak yola koyulalım. Yunanca kökeni orgasmos, yani nemlenerek şişmek, heyecanlanmak ya da istekli olmak olan bu kelimenin TDK tanımı ise şöyle: cinsel uyarım ve zevkin en yüksek noktası, doyum. Kinsey'in raporlarında ise "cinsel tepkinin zirvesinde nöromüsküler gerginliklerin boşaltımı" olarak tanımlanıyor.
Kadınların ve erkeklerin orgazmı deneyimlemeleri her zaman bire bir aynı olmasa da benzerliklerin farklılıklardan çok daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Orgazm sırasındaki sinirsel aktivitelere bakıldığı zaman cinsiyetler arasında neredeyse hiçbir farklılık bulunmuyor. Biz bu yazımızda kadınların deneyimlediği orgazma odaklanacağız ve kadın orgazmı üzerine yapılmış araştırmaların ışığında sorularımıza cevap bulmaya çalışacağız.
Kadın cinselliğinde orgazmı düşündüğümüz zaman aklımıza gelen ilk kavramlardan biri olan çoklu orgazm kavramı pek çok toplum tarafından sadece kadınların deneyimleyebildiği ve kadın cinselliğini erkek cinselliğinden üstün gösteren bir olgu gibi algılanır. Genel olarak üst üste ve sıralı gerçekleşen orgazmlar çoklu orgazm olarak tanımlanır. Bilim insanları bu tanımda fikir birliğinde olmasalar da kısa süre içinde pek çok defa orgazm olan bireyler olduğunu biliyoruz. Çoklu orgazmlar genelde kadın cinselliği altında tartışılır ama aslında erkekler de bunu yaşayabiliyor. Hatta Çin'de milattan önce 3000 dönemindeki yazıtlarda erkeklerin çoklu orgazmının tasvir edildiğini görebiliriz.
Kadın cinselliğinde bahsi sıklıkla geçen bir diğer konu ise vajinal, servikal ve klitoral orgazmlar.
Adından da anlaşılabileceği gibi vajinal orgazm birincil uyarımın yapıldığı bölgenin rahim boynu (serviks) uyarımı olmaksızın sadece vajina olduğu; servikal orgazm ise uyarımın odak noktasının rahim boynu olduğu orgazm çeşidi olarak tanımlanabilir. Klitoral orgazm uyarımın özellikle klitorise uygulanmasıyla oluşur. Bazı kadınlar vajina veya rahim boynunun uyarılışıyla ortaya çıkan orgazmı tercih ederken bazı kadınlar ise klitorise odaklı orgazmı tercih ederler. Bazı kadınlarsa en yoğun orgazmlarına klitoris, vajina ve rahim boynu aynı anda uyarıldığında ulaşırlar. Bu üç bölgenin eş zamanlı uyarımı üç veya dört farklı grup siniri uyarır ve yoğun bir his sağlar.
Peki kadın orgazmında bu kadar kritik bir yeri olan klitorisin 16. yüzyıla kadar ayrı bir yapı olarak tanımlanmadığını biliyor muydunuz? 1559'da Realdo Columbo tarafından yazılan De re anatomica adlı kitapta klitoris "kadın zevkinin merkezi" olarak tanımlanıyordu. Ancak sonraki yüzyıllarda klitoris anatomi ve fizyoloji uzmanlarınca unutuldu. 20. yüzyılda tekrar hatırlandı fakat artık değersiz ve aşağı bir yapı olarak görülüyordu. Sigmund Freud psikoseksüel olgunluğa erişmiş kadınlarda vajinal orgazmın klitoral orgazmın yerini aldığını söylüyordu. Vajinal orgazm yaşayamama durumunu ise psikoseksüel gelişmemişlikle bağdaştırıyordu. Şayet bu doğru olsaydı, kadınların çok büyük bir kısmı cinsel potansiyellerini gerçekleştiremiyor olurlardı. Kadınların yüzde otuz ila kırkı sadece vajinal penetrasyonla gerçekleşen cinsellik deneyimlerinde hiç orgazm olmadıklarını söylüyor. Bu kadınların pek çoğu klitoral uyarımla orgazm olabiliyor.
Peki klitorisi olmayan biri orgazm olabilir mi? Farklı derecelerde omurilik zedelenmesi olan kadınlarla yapılan bir çalışma bu soruya cevap buluyor. Omurilik zedelenmelerinin genital organlardan beyne giden sinir yollarını engellediği kadınlar buna rağmen vajina ve rahim boynunda nereye dokunulduğunu hissedebiliyorlar. Hatta bazıları klitoristen beyne hisleri taşıyan pudendal sinirlerinin kesilmiş olmasına rağmen, bu yolla orgazm olabiliyorlar. Omurilik zedelenmesi nedeniyle klitorislerini hissedemeyen kadınlar, vajinal uyarımla orgazm olabiliyorlar. Bu vajinal orgazmın varlığına dair olabilecek en iyi kanıtlardan biri! Vagus sinirleri omuriliğin dışında konumlandığı için vajinadan beyne hisleri aktarabiliyor. Kadınlar klitoral orgazmları daha bölgesel ve dışsal, vajinal orgazmları ise içsel ve tüm vücudu kapsayan bir his olarak tanımlıyorlar. Bu muhtemelen klitoristen hisleri taşıyan sinirlerin vajinadakilerden daha farklı olmalarından kaynaklanıyor.
Bu alanda yapılan çalışmalar göz önünde bulundurulduğunda kadınların orgazmı deneyimleyebileceği çeşitli yollar olabileceğini biliyoruz. Mesela vajinal uyarım, klitoral uyarım ya da her iki uyarımı aynı anda deneyimlemek. Çalışmalar kadın genitalindeki farklı bölgelerin ve hatta meme uçlarının beynin aynı genel bölgesinin farklı yerlerini uyardıklarını gösterdi. Klitoral, vajinal ve servikal uyarımı aynı anda deneyimlemenin kadınların tabiriyle daha yoğun, karmaşık ve zevkli orgazmı ortaya çıkarmasını bu çalışmalar sayesinde daha da somut olarak görebiliyoruz.
Cinsel birleşmenin olduğu sekste orgazma ulaşmakta zorlanan kadınlar genelde sorunu kendilerinde arıyorlar, kendi bedenlerinde bir yanlışlık, bir eksiklik olduğunu düşünüyorlar. Uzmanların tavsiyesi ise son derece sade: Deneyin. Herkes farklıdır. Sadece vajinal uyarımla orgazma ulaşamamanın anormal bir durum olmadığını bilin. Son olarak: "Seksten zevk alın, ama daha da önemlisi bugün kim olduğunuzu ve nelerden hoşlandığınızı anlayın; çünkü büyük ihtimalle yarın farklı olacak. Kadın bedenini her zaman aynı şeyi veren bir makine olarak görmeyin."