Cinsel Fanteziler Hakkında Konuşmak

Sena Sadi

Sena Sadi

Cinsel Fanteziler Hakkında Konuşmak

Bon Vivant - Joseph Lorusso

Bon Vivant - Joseph Lorusso

Ergenlik döneminde başlayan ve yaş ilerledikçe şekillenen cinsel fanteziler; kişinin yetiştiği kültürden, sosyal çevreden, filmlerden veya pornolardan gördüğü cinsel arzu ve eylemlerin ortalaması ile oluşuyor. Bu nedenle fanteziler ve arzular kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor.
relate-banner

Herkes cinsel fantezilere sahip midir?

Cinsel fantezi ve arzuların hemen hemen herkesin sahip olduğu şeyler olduğu bulunuyor. 2018 yılında yapılan bir araştırmada, 18-57 yaş arasındaki katılımcıların %97’si cinsel fantezilere sahip olduklarını belirtiyorlar. Aynı araştırmada katılımcıların fantezileri arasında büyük bir benzerlik olduğu ortaya çıksa da katılımcıların yorumlarına bakıldığında kendi fantezilerinin başkalarında olmadığını ve bu konuda azınlıkta olduklarını düşündükleri görülüyor. Özetle, birçoğumuz cinsel fanteziler kuruyoruz ve bu fanteziler benzerlik gösterebiliyor. Ancak fantezilerimizin sadece kendimize özgü olduğunu düşündüğümüz için bu konuda konuşmakta zorlanabiliyoruz.

Kendi fantezilerimiz hakkında yargılayıcı olmak çok kolay, bu yüzden onlar hakkında düşünürken fantezilerin normal ve sağlıklı olduğunu unutmamak gerekiyor. Fantezilerin yeni şeyler keşfetmenin, kendimize meydan okumanın ve hayatımıza heyecan ve çeşitlilik katmanın eğlenceli bir yolu olduğu düşünülüyor.

Cinsel fanteziler ve arzular hakkında konuşmak ve bunları partnerimizle paylaşmak konusunda farklılıklar gösterebiliyoruz. Bazılarımız fantezilerini konuşmak konusunda açık olabiliyorken bazılarımız fantezilerini kendine saklamayı tercih edebiliyor. Bu noktada içinde yetiştiğimiz toplumun ve kültürün etkisi önem gösteriyor.

Cinsel Fanteziler ve Kültür

Cinsel fanteziler hakkında konuşmak bazı toplumlarda yetişen bireyler için rahat olabiliyorken bazı toplumlarda cinsellik konusunda paylaşım yapmak tabulaştırılabiliyor. Bu durumda bazı sorular ortaya çıkıyor:

  • Cinsel fantezileri konuşabilen toplumlar ile konuşmaktan rahatsız olan toplumlar arasında bir fark gözlemleniyor mu?
  • Toplumlar arasındaki bu farklılıklar bireylerin kendilerini açık bir şekilde ifade etmelerinde bir rol oynuyor mu?
Bu toplumlar arasındaki en önemli farklardan birinin kültürün etkisi olduğu gözlemleniyor. Yapılan bir araştırmada kişilerin kendilerini açık bir şekilde ifade etmelerinin kültürlere göre değişiklik gösterdiği bulunuyor. Cinsellik konusunda kişinin kendisini açık bir şekilde ifade etmesi, cinselliği hakkındaki bilgileri başkalarıyla şeffaf bir şekilde paylaşması demek olduğu için bu konuda kendilerini açabilen kişilerin cinsel fanteziler hakkında konuşma konusunda da daha rahat oldukları görülüyor.

Batı'daki insanlar genellikle cinsellik konusunda daha samimi bir şekilde kendilerini açabiliyorlar. Örneğin Amerikalılar’ın; Japonlar, Çinliler ve Tayvanlılar’a kıyasla kendilerini daha açık bir şekilde ifade edebildikleri görülüyor. Bu toplumlarda görülen kültürler, erkek ve kadınların kendilerini açmaları konusundaki rahatlıklarını da şekillendiriyor. Örneğin, Japon toplumundaki kadınların, erkeklere göre kendilerini daha az ifade ettikleri görülürken Kuzey Amerika'da kadınlar erkeklere kıyasla kendilerini daha fazla ifade ediyorlar. Bu durum; Asya’daki kültürlerden gelen insanların daha derin paylaşımlarda bulunma ihtiyacı duyması ile açıklanabiliyor. Bunun yanı sıra, Amerikalılar paylaşımların içeriğinin değil sıklığının daha fazla olmasına önem veriyorlar.

Asyalı Amerikalılar’a bakıldığında ise Asyalı olmayan akranlarına kıyasla kendilerini açık bir şekilde ifade etme konusunda daha fazla çekindikleri ve karşılıklı etkileşimleri sırasında kendilerini daha fazla kısıtladıkları görülüyor. Cinsel yaşam hakkındaki iletişim Amerikalılar arasında iyi ve tatmin edici bir cinsel hayat için büyük ölçüde önem taşısa da farklı etnik kökenlerden kişiler için bu durum farklılık gösterebiliyor.

Yapılan araştırma sonucunda da görüldüğü üzere cinsel fanteziler hakkında konuşabilmek, kişiler arasında farklılık gösterebiliyor. Bu farklılıkların temelinde ise kişinin yetiştiği kültürün etkisi ve buna bağlı olarak kişinin kendisini açık bir şekilde ifade edebilmesi yatıyor. Dolayısıyla cinsel fantezilerimizi paylaşıp paylaşmama konusunda da bireysel farklılıklarımız olmasının ve çevremizdeki insanlardan farklı tutumlara sahip olmamızın çok doğal olduğunu unutmamamız gerekiyor.

Cinsel fanteziler partnerle konuşmalı mı?Cinsel fantezilerimizi kimseyle paylaşmak zorunda değiliz. Sonuçta fantezilerimizin kendimize saklı kalmasından daha memnun olabiliriz. Eğer sizi rahatsız hissettireceğini düşünüyorsanız paylaşmak veya bu konu hakkında konuşmak zorunda değilsiniz. Fakat fantezileriniz ve arzularınız hakkında konuşmakta rahat hissediyorsanız bu durumu bir avantaja dönüştürebilirsiniz. Cinsel fanteziler sağlıklı bir cinsel yaşamı destekleyebilir. Partnerlerin cinsellik konusunda birbirlerine daha açık olmaları ve fantezi ve arzularını birbirleriyle paylaşmaları cinsellikten aldıkları zevki artırabilir. Partnerler cinsel bir aktivite sırasında nelerden keyif aldıklarını ve nasıl uyarıldıklarını birbirleriyle paylaştıklarında cinsellikten aldıkları tatmin de artacaktır. Aynı zamanda cinsel fanteziler partnerler arasındaki cinsel ve duygusal bağı da güçlendirebilir. Partnerinizin cinsel fantezileri her zaman sizin fantezileriniz ile uyuşmayabilir. Bu durumda partnerinizle beraber fikir alışverişi yaparak ortak bir noktada buluşabilirsiniz. Yeni şeyler keşfederken rahatsız olduğunuz bir durumla karşılaştığınızda partnerinizle iletişim kurmalı ve rahatsızlığınızı dile getirmelisiniz. Son olarak cinsel fanteziler hakkındaki en önemli nokta ise fantezilerin hayata geçirilmesi durumunda bunun partnerinizin rızası dahilinde olmasıdır.

[1] Bakırcı, Ç. (2014, November 15) Seks Sırasında Fantezinin Bilimi: En Yaygın Cinsel Fanteziler Hangileri? Evrim Ağacı. Retrieved from https://evrimagaci.org/seks-sirasinda-fantezinin-bilimi-en-yaygin-cinsel-fanteziler-hangileri-2985
[2] Cinsel Fanteziler. CETAD. (n.d.). https://www.cetad.org.tr/73/sik-sorulan-sorular/36/cinsel-fanteziler.
[3] MacNeil, S., & Byers, E. S. (2005). Dyadic assessment of sexual self-disclosure and sexual satisfaction in heterosexual dating couples.Journal of Social and Personal Relationships,22(2), 169-181.
[4] Mizrahi, M., Kanat-Maymon, Y., & Birnbaum, G. E. (2018). You haven’t been on my mind lately: Partner responsiveness mediates the link between attachment insecurity and sexual fantasies.Journal of Social and Personal Relationships,35(4), 440-459.
[5] Santos-Iglesias, P., Sierra, J. C., & Vallejo-Medina, P. (2013). Predictors of sexual assertiveness: The role of sexual desire, arousal, attitudes, and partner abuse.Archives of Sexual Behavior,42(6), 1043-1052.
[6] Tang, N., Bensman, L., & Hatfield, E. (2013). Culture and sexual self-disclosure in intimate relationships.Interpersona: An International Journal on Personal Relationships,7(2), 227-245.

Benzer yazılar

Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!
Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?
Joseph Lorusso - Cafe Kiss

Libido Nedir ve Romantik İlişkileri Nasıl Etkiler?

Cinsellikle ilişkimizi yakından etkileyen libidoyu nasıl tanımlıyoruz? Cinsel isteğe ve bu isteğin ilişkilerimizdeki yerine odaklanıyoruz.

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.
Ruby Red - Igor Moritz

Seks Sonrası Melankoli

Partnerinizle çok güzel bir yakınlaşma yaşadınız, seks bitti ancak yerini bir hüzün aldı. Peki nedir bu seks sonrası yaşanan hüznün sebebi?
Rupert, Lydienne, Rebeca - Ewing Paddock

Toksik Ebeveynlik

Ebeveynlerimizle kurduğumuz ilişkiler kimi zaman olumlu kimi zaman zorlayıcı olabiliyor. Peki kurduğumuz bu ilişki aslında toksikse?

footer