İlişkiyi devam ettirme davranışlarının temel olarak beş değişkenle yakından ilgili olduğu bulunuyor:
- İlişkideki memnuniyet: İlişkinin ve partnerimizin beklentilerimizi ne derece karşıladığına göre belirleniyor. İlişkiyi devam ettirme davranışlarının sıkça gösterildiği ilişkilerde genellikle partnerlerin memnuniyet seviyeleri artıyor. Memnuniyet seviyesi yüksek olan kişiler, ilişki devam ettirme davranışlarını daha çok sergiliyorlar.
- İlişkiye bağlılık: Kişinin ilişkiye yaptığı manevi yatırım ne kadar fazlaysa çevresinde o kadar daha az alternatif görmeye başlıyor. Bu da partnerler arasındaki bağlılığı güçlendiriyor. Bağlılık derecesi yüksek olan kişiler, ilişkiyi devam ettirme davranışlarını daha çok sergiliyorlar. İlişkiyi devam ettirme davranışları, hem kişilerin ilişkiye bağlılığını gösteriyor hem de uzun vadede ilişkiye harcanan emeği arttırdığı için bağlılığı artırıyor.
- İlişkideki kararların ortak ve karşılıklı verilmesi: Partnerler alınan kararlarda veya yapılan gelecek planlarında ortak karar verdiklerinde ve her iki taraf da ilişkiden yarar sağladığına inandığında, ilişkiyi devam ettirme davranışları daha çok sergileniyor.
- İlişkideki aşk ve hoşlanma düzeyi: Partnerlerin birbirlerini sevme ve birbirlerinden hoşlanma derecesi ile ilişkiyi devam ettirme davranışları arasında bir ilişki bulunuyor. İlişkiyi devam ettirme davranışları direkt olarak partnerlerin birbirlerine duydukları olumlu duyguları artırıyor.
- İlişkinin uzunluğu: İlişkinin uzunluğu bir anlamda ilişkiye yapılan zamansal yatırım anlamına geliyor. İlişkinin uzunluğu ile ilişkiyi devam ettirme davranışları arasındaki ilişki henüz tam olarak netleştirilmese de ilişkinin başında daha az ilişkiyi devam ettirme davranışları gösterildiği ve sonradan bu tarz davranışların arttığı düşünülüyor.
- Güvence: Kişinin partnerinin kendisini sevdiğinden, kendisine inancı ve bağlılığı olduğundan emin olmasına deniyor. Partnerden ihtiyaç duyduğunda huzur ve güven alabilmek, sevginin farklı şekillerde ifade edilmesi, sadakat gösterilmesi ve beraber gelecek planları yapılması bu kategorideki davranışlara örnek gösterilebilir.
- Olumluluk: İlişkideki etkileşimlerin neşeli olmasına ve olumlu izler bırakmasına deniyor. Genel olarak partnere karşı davranışların olumlu olmasının yanı sıra arada partnere küçük sürprizler yapmak, onun hoşuna gidecek şeyleri özellikle yapmaya çalışmak ve hoşuna gitmeyecek şeyleri değiştirmek için uğraşmak bu kategoriye giriyor.
- Açıklık: Sağlıklı ve pozitif bir ilişkinin en önemli özelliklerinden biri de açıklık. Duygu ve düşüncelerin partnerle dürüstçe paylaşılması samimiyeti ve yakınlığı artırıyor. Birbirine açık ve dürüst olan partnerler hem olumlu hem olumsuz şeyleri daha rahat paylaşıyorlar. Partnerlerin birbirlerine bu açıklık için güvenli alan oluşturması önem taşıyor. Bu kategoride incelenebilecek davranışlar arasında sorunlar hakkında konuşabilmek, birbirini eleştirmeden dinlemek ve birbirinden tavsiye alabilmek yer alıyor.
- Paylaşılan sosyal çevre: Arkadaşların ve diğer sosyal ilişkilerin ortaklaşması partnerleri birbirine yakınlaştırıyor. Sürekli birlikte vakit geçirmektense arada bir ortak arkadaşlarla yapılan aktiviteler, çiftin deneyimlerinin çeşitlenmesine ve sosyal çevreleri tarafından onay gördüklerini hissetmelerine olanak sağlıyor.
- Paylaşılan görevler: İlişkide her iki tarafın da eşit sorumluluk alması gerekiyor. Bu ev işlerini ortak yapmaktan tartışmanın ardından ilişkiyi ortak bir şekilde onarmaya kadar çeşitleniyor.