Hamilelik ve Doğum Korkusu: Tokofobi

Yonca Fener

Yonca Fener

Hamilelik ve Doğum Korkusu: Tokofobi

La Mañana de Gloria - Pilar Lopez Baez

La Mañana de Gloria - Pilar Lopez Baez

Hamilelik ve doğum, kadınlarda bir dizi duygusal tepkiye neden olabilecek süreçler. Doğum, bazıları için pozitif hisler uyandırıyorken, bazı kadınlarda endişe ve dehşet hislerine sebep olabiliyor. Kişinin hamilelik süreci ya da doğum yapmakla ilgili korkuları olabiliyor. Doğum öncesi bebeğin sağlığı hakkında endişeleri olabiliyor. Tüm bu bahsettiğimiz durumları kapsayan, hamilelik ve doğum korkusuna tokofobi deniyor.
relate-banner

Tokofobi, çeşitli panik ve tiksinti temelli tepkileri, hamilelikten kaçınma davranışını ya da çeşitli stres faktörlerini içeriyor. Bu korku, kadınların ilişki ve yaşam seçimlerini etkileyebiliyor, onları anlamlı ve uzun ilişkiler içinde olmaktan ya da çocuk sahibi olma ihtimalinden uzaklaştırabiliyor. Doğum yapma kararı alsalar dahi bu korku, süreci endişe içinde geçirmelerine neden olabiliyor.

Tokofobi, birincil ve ikincil olarak ayrılıyor. Birincil tokofobi, deneyim olmaksızın gözlemlere dayanarak çocukluk ya da ergenlik döneminden itibaren gelişen bir hamilelik ve doğum korkusunu ifade ediyor. İkincil tokofobi ise travmatik bir hamilelik, bebeğin kaybı ya da zorlu bir doğum deneyiminin ardından oluşan korkuya deniyor.

Tereddütlü bir tokofobi deneyiminde, kişi gerçekten isteyerek bebek sahibi olma kararı alsa da hedefe yönelik adım atmakta zorlanıyor veya hamilelik süreci boyunca korku ve endişe ile boğuşuyor. Kaçınan bir tokofobi deneyiminde, kişi hamile kalmakla ilgili ciddi bir endişe ve kaçınma halinde oluyor ve bu duruma dair obsesyonlar geliştiriyor. Regl döneminin gelmesiyle birlikte rahatlıyor fakat her ay yoğun bir endişe döngüsüne girebiliyor. Bu kişiler, sık sık hamilelik testi yaptırabiliyor ve hamilelikten korunmak adına yüksek güvenlik önlemleri alabiliyorlar. Bu durum, kişinin romantik ilişkilerden tamamıyla kaçınmasına neden olacak bir seviyeye ulaşabiliyor. Çelişkili bir tokofobi deneyiminde ise kişi, hamilelik kararına şüpheyle yaklaşıyor. Hamilelik kararı alsa dahi doğum yapmakla ilgili endişeleri ve gelgitleri devam ediyor.

Çocuk sahibi olup olmamak, tamamıyla kişinin kendisine kalmış bir karar. Ancak çocuk sahibi olmak isteyen birinin, önünde bir engel olan bu korkuyu yönetebilmesi ve desteklendiğini hissetmesi için psikolojik destek alması önemli.

[1] Tokophobia: Fear of Pregnancy and Childbirth (November 23, 2020). from
https://www.psychologytoday.com/us/blog/finding-balance-postpartum/202011/tokophobia-fear-pregnancy-and-childbirth

Benzer yazılar

Duygularımızla ilgili öğrendiğimizi unutmamız gereken 7 şey

Duygularımız söz konusu olduğunda bazı hatalı düşüncelere sahip olabiliyoruz. Bu düşünceleri, doğru ve bize iyi gelecek düşüncelerle değiştirmek mümkün! Buyrun yazımıza…
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
How being attached to you felt like sometimes - Laura Miclea

Kaygılı - Kaçıngan Birlikteliği Mümkün mü?

Yüksek seviyede bağlanma kaygısı ve kaçınması ilişkide belli sorunlarla ilişkilendiriliyor. Peki kaygılı ve kaçıngan bağlanan iki kişi bir ilişki sürdürebilir mi?
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Su Yu

Beklenmeyen Hamilelik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Beklenmeyen bir hamilelik yaşandığında bu duruma psikolojik açıdan hazır olmak adına gerçekleştirebileceğimiz birkaç yöntem bulunuyor.
Dorian Flórez Zuleta

Doğum Sonrası Depresyonda Babanın Rolü

Annenin yaşadığı doğum sonrası depresyonda babaya çok iş düşüyor. İşte bu zorlu dönemde babanın yapması ve yapmaktan kaçınması gereken şeyler!
Play II- Melissa Huang (2012)

Doğum Kontrol Hapları

Prezervatiflerden sonra adını en çok duyduğumuz korunma yöntemlerinden biri doğum kontrol hapları. Peki bu haplar gebelikten nasıl korur? Olası yan etkileri nelerdir?

Beden algımız romantik ilişkimizi etkileyebiliyor.

Daha olumlu bir beden algısına sahip olan kişiler partnerleriyle kurdukları romantik ve cinsel ilişkilerde daha fazla memnuniyet duyabiliyorlar. Peki neden?
Barbara Rosenzweig

Babanın Yaşadığı Doğum Sonrası Depresyonu

Bir bebeğin doğumu herkes için farklı duygular uyandırabiliyor. İşte babaların yaşadığı doğum sonrası depresyon hakkında her şey!

Neden Kaygılanırız?

Neden bazı durumlarda ellerimiz terliyor, kalbimiz hızlı hızlı atıyor ve zihnimiz belli bir düşünceyle ya da bir anda birçok düşünceyle doluyor? İşte kaygı duymamızın sebepleri!

footer