Partnerim Hamile! Nasıl Destek Olabilirim?

R. Pınar Karan

R. Pınar Karan

Partnerim Hamile! Nasıl Destek Olabilirim?

These Hands - Amanda Greavette

These Hands - Amanda Greavette

Yapılan araştırmalar, destekleyici bir partnere sahip olan kişilerin hamilelik dönemini ruhsal ve fiziksel açıdan daha sağlıklı geçirdiğini söylüyor. Peki siz bir partner olarak neler yapabilirsiniz?
relate-banner

  1. Hamilelik döneminde güçlü bir ilişkinin fark yarattığını kendinize hatırlatın.
Çalışmalar, partnerinden koşulsuz destek gören hamilelerin kaygı seviyesinin daha düşük olduğunu gösteriyor. Siz de partnerinize hem sözlü hem de diğer yollarla destek olabilirsiniz. "Yaşadığın sürecin seni zorladığının farkındayım" demek sözlü desteğe örnek iken partneriniz duygusal bir patlama yaşadığında ona sarılmak sözsüz desteğe örnektir.

  1. Partnerinizle birlikte egzersiz yapın.
Partnerinizle birlikte yavaş bir tempoda yürüyebilir, hafif egzersizler yapabilir ya da yüzebilirsiniz. Hamilelik döneminde egzersiz yapmak, bu dönemin rahat ve sağlıklı geçmesine yardımcı oluyor. Bu egzersizleri yaparken sizi yanında görmesi, partnerinizin kendisini güvende hissetmesini sağlayacaktır.

  1. Partnerinizle birlikte doğuma hazırlık kurslarına kaydolun.
Doğuma hazırlık kursları, nefes egzersizleri gibi çeşitli aktiviteler ile hamile kadınları doğuma hazırlıyor. Doğuma hazırlık kurslarında partnerinize eşlik ederek siz de hem kendinizi doğum gününe hazırlayabilir hem de hamilelik ve sonrası ile ilgili bilgiler edinebilirsiniz. Fakat burada hatırlatmak istediğimiz bir nokta var: Öğrendiğiniz bilgilerin hepsini partnerinizin hamileliğinde görmek zorunda değilsiniz. Örneğin, doğum vakti beklenen tarihten önce ya da sonra gelebilir. Bu konuda esnek ve açık görüşlü olmanız büyük önem taşıyor.

  1. Cinsel hayatınızın bir süre değişeceğini kabul edin.
Partnerinizin vücudunda görülen değişimler ve bu değişimlerin onun ruh hali üzerindeki etkisi cinsel hayatınızı etkileyebiliyor. Bu dönemin geçici olduğunu belirtmek istiyoruz. Böyle zamanlarda partnerinizle konuşmaya çalışın. Birbirinizin ne hissettiğini ancak iletişim kurarak anlayabilirsiniz.



Doğum planı nedir? Bu planı hazırlarken partnerime nasıl yardımcı olabilirim?

Doğum planı, hamilelerin doğum öncesinde doğum için tercihleri ve isteklerine göre hazırladıkları planlar anlamına geliyor. Örneğin, anneler doğum sırasında yanlarında sadece partnerlerini istiyorsa bunu doğum planında belirtiyorlar. Peki, babalar doğum planını hazırlarken partnerlerine nasıl yardımcı olabilirler?

  1. Doğumun nerede gerçekleşeceğini araştırın.
Partneriniz doğumunu hastanede yapmak istiyor olabilir. Eğer öyleyse onun isteklerine uygun hastaneleri araştırabilirsiniz. Eğer evde doğum yapmak istiyorsa eve gelecek uzmanlar ya da doktorlarla iletişime geçebilir ve neler yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Bu sayede, doğuma kısa bir süre kaldığında bu konu ile ilgili zaman kaybetmemiş olursunuz.

  1. Doğum esnasında doğum odasında kimlerin olacağına partneriniz karar versin.
Doğum planının içinde bulunan maddelerden bir tanesi de doğum odasında kimlerin olacağıdır. Bu kişiler partneriniz için oldukça önemli olabilir, çünkü partneriniz doğum odasının atmosferinden kolayca etkilenebilir. Eğer partneriniz doğum odasındaki atmosferden olumsuz bir şekilde etkilenirse bu durum doğumu da zorlaştırabilir. Bunu engellemek adına partnerinizi rahatlatacak insanların odada bulunması faydalı olacaktır. Onu kimin rahatlatacağını en iyi partneriniz bileceği için doğum esnasında yanında bulunacak insanları onun seçmesine izin verin.

  1. Doğumla ilgili bazı terimleri öğrenin.
Doğum planı size yabancı gelen pek çok terim içeriyor olabilir. Örneğin, epizyotomi ya da fetal izlemenin ne olduğunu bilmiyor olabilirsiniz. Bu terimler detay gibi gözükse de doğum planı için önem taşıyor. Örneğin, epizyotomiyi bilmeden partnerinizin nasıl bir cerrahi işlem istediğini bilemeyebilirsiniz. Dolayısıyla, partnerinizle birlikte doğum planını hazırlarken bu terimleri öğrenmeye çalışın.

[1] David, H. (2020, November 9). How to be a supportive partner during pregnancy (and Beyond). New York Times. Retrieved from: https://www.nytimes.com/article/pregnancy-birth-partner.html
[2] (ndd.). Sixteen things fathers can do to support their pregnant partners. Fatherhood. Retrieved from: https://www.fatherhood.gov/sites/default/files/resource_files/Sixteen_Things...partners.pdf

Benzer yazılar

Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor
Ron Hicks

Tartışsak da Beraberiz

Hiç tartışılmayan bir ilişki güzel olurdu, öyle değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Tartışmalar sağlıklı yapıldığında ilişkimize çok iyi geliyor. Gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!

Acilen Sevgili Aranıyor!

Online dating uygulamalardan tanıştığımız kişileri çok hızlı bir şekilde tanıyıp ardından hemen buluştuğumuz bu dönemin artıları ve eksileri neler olabilir?

Kalıcı İlişkilerin Temel Özellikleri

Kalıcı romantik ilişkiler ve arkadaşlıklar kurmak imkânsız değil! İşte kalıcı ve sağlıklı romantik ilişkilerin ve arkadaşlıkların en önemli 5 özelliği.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.

“Sanki aramıza bir duvar örüldü, şimdi ne yapmalı?”

Bazen romantik partnerlerin arasına duygusal bir mesafe girebiliyor. Bu durumun işaretlerini ve bu durumla nasıl başa çıkılabileceğini sizin için derledik.
Deseos - William Sergeant Kendall (1892)

Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?

Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?
burn with desire - Billy Dinh (2020)

Terapiye Gitmeniz Gerektiğini Gösteren 9 İşaret

Terapiye gitmeli miyim? Ne zaman terapiye başlamalıyım? Bu soruları bazen hepimiz kendimize soruyoruz. Cevap bulmanıza yardımcı olacak işaretleri yazdık!

footer