Narsistlerin Diğer Narsistlere Toleransı Daha Mı Fazla?

kategori

Yakın İlişkiler

Narsistlerin Diğer Narsistlere Toleransı Daha Mı Fazla?

Narsist bireylerin kendileri hakkında nasıl düşündüğünü genel olarak biliyoruz. Peki, narsist bireyler başkaları hakkında nasıl düşünüyorlar?

Narsisistik tolerans teorisine göre, narsist kişiler davranış ve kişilik özellikleri anlamında kendilerine benzeyen kişilerin davranışlarına daha fazla tolerans gösterebiliyor ve hoşgörülü oluyorlar. Yapılan bu çalışmada, kişilerin ilk olarak narsisizme olan yatkınlıkları ölçülüyor. Katılımcılar daha sonra gerçek hayatta karşılaşabilecekleri kişileri nasıl yorumladıklarına yönelik bazı görevleri tamamlıyorlar. Buna istinaden, katılımcılar çeşitli oyuncuların onlara sorulan sorulara verdikleri cevapların yer aldığı birtakım videolar izliyorlar. Sonrasında, izledikleri videolardaki kişileri kendileriyle karşılaştırmaları ve bu davranışları yorumlamaları bekleniyor.

Sonuçlara göre, narsisizm eğilimi daha yüksek olan kişilerin, kendilerine benzediklerini düşündükleri oyunculara daha yüksek puan verdikleri görülüyor. Yani, katılımcılar kendilerine benzer özellikte olan oyuncuların davranışlarını daha katlanır ve anlaşılır buluyorlar.

Kısacası, narsist bireyler algılanan benzerlik derecesi ile doğru orantılı olarak kendilerine benzer kişileri seçme eğilimi gösterebiliyor.relate-banner

Burton, K. A., Adams, J. M., Hart, W., Grant, B., Richardson, K., & Tortoriello, G. (2017). You remind me of someone awesome: Narcissistic tolerance is driven by perceived similarity. Personality and Individual Differences, 104, 499-503.

Benzer yazılar

Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?

Başkalarının Yararını Gözetmek Bize İyi Geliyor.

Başkalarının yararını gözetmeyi hedefleyen prososyal davranışların, kişisel iyilik halimizle ilişkili olduğu bulunuyor.

Partnerinizin Ruh Hali Değişikliklerine Karşı Fazla Hassas Mısınız?

Partneriniz kendini kötü hissettiğinde, suratını astığında ya da kendisini geri çektiğinde bunun her zaman sizinle ilgili olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Sosyal Medyadaki Beğeni Sayınızı Ne Kadar Önemsiyorsunuz?

Sosyal medyayı fazlasıyla aktif kullanmak gerçek hayattaki beğenilme isteğimizi de taze tutabiliyor.

Nişan Atmak Mı Daha Zor, Boşanmak Mı?

Boşanmaya kıyasla nişan atmak ve ilişkiyi sonlandırmak daha az yıpratıcı bir süreç olabiliyor.
New Dad- Nancy Tankersley

Baba Olmaya Alışmak

Baba olmaya nasıl ve nereden başlamalı? Bu yazımızda yeni babaların sürecini kolaylaştırabilecek tavsiyeleri sizin için derledik!
A Life Well Spent- Charles West Cope

Ebeveyn Olmaktan Dolayı Pişmanlık Duyuyor Musun?

Birçok ebeveyn çocuk sahibi olmaktan dolayı pişmanlık duyuyor ve çocukları olmasa ne olacağının hayalini kuruyor. Peki bu durumun sebebi ne?
Self-portrait with Her Daughter - Elisabeth Vigee Le Brun

Çocukluk Çağında Duygusal İhmale Maruz Kalmak

Bir çocuğun en çok ihtiyacı olan şeylerden biri de ilgi görmek! Ebeveyni tarafından ihmal edilen çocuğun öz benliği zedelenebiliyor.
Untitled - Emily Krouse

Narsist Bireylerin Değerleri

Benmerkezcilikleri ve sadakatsizlikleri, narsist kişilerin sahip olduğu temel değerlerden. Peki bu temel değerlerinin altında neler yatıyor?
The Rose Robe - Henri Martin

Kendini Sevmek ve Narsisizm Arasındaki İnce Çizgi

Seni seviyorum ama kendimi daha çok! Kendini sevmek narsisizm ile eş değer değil. Aksine narsisizmin en büyük düşmanı, dengeli öz sevgi.

footer