Hayvan Şiddetine Tanık Olan Çocukla Nasıl Konuşmalıyız?

Begüm Yılmaz

Begüm Yılmaz

Hayvan Şiddetine Tanık Olan Çocukla Nasıl Konuşmalıyız?

Untitled- Adrian Murray

Untitled- Adrian Murray

Çalışmalar, istismara tanık olan çocukların ileride başkalarına istismar uygulama ya da böyle bir duruma maruz bırakılma olasılıklarının diğer çocuklara göre daha yüksek olduğunu gösteriyor. Çocukların en sık maruz kaldıkları istismar çeşidinin ise hayvana şiddet olduğu görülüyor. Eğer çocuğun bir şekilde hayvan şiddetine tanık olduğunu öğrendiyseniz, o halde bu durumdan nasıl etkilenmiş olabileceğini anlamak adına sormanız gereken bazı sorular mevcut.
relate-banner

  • İstismarı uygulayan kişinin çocuk ile olan yakınlık derecesi.
Eğer istismarı uygulayan kişi çocuğun ailesinden biriyse ailede başka bir istismar uygulanıp uygulamadığının sorgulanması gerekebilir.

  • Çocuğun şiddet uygulanan hayvan ile olan yakınlık derecesi.
  • Uygulanan şiddetin derecesi.
Çocuğun ne tarz bir şiddete tanık olduğu da burada önem taşıyor. Tanık olunan şiddetin büyüklüğü arttıkça çocuğun bundan etkilenme oranı da artabiliyor.

  • Çocuğun bu şiddete kaç kez tanık olduğu.
  • Çocuğun tanık olduğu durum hakkında ne hissettiği.
Çocuğa, "Yaşanan durumla ilgili senin için en zor olan şey neydi? En çok ne canını sıktı?" gibi sorular yöneltebilirsiniz.

  • Çocuğun olay sırasında ve uzun süreli olarak gösterdiği duygusal tepkileri takip edin.


Çocuk aşağıdaki durumlardan herhangi birini yaşıyor mu?

  • Kaygı
  • Kabus veya korkutucu rüyalar görmek
  • Uykuya dalmakta zorlanma
  • Yemek yemekte zorlanma
  • Dikkatini verememe


Çocuk aşağıdakilerden herhangi birini hissediyor mu?

  • Utanç
  • Suçluluk
  • Pişmanlık
Eğer çevrenizdeki bir çocuk hayvan şiddetine maruz bırakılmış ve yukarıdaki durumları deneyimliyorsa o halde bir uzmana başvurmaktan çekinmeyin.

[1] Randour, M. L. (n.d.). Children and animals at risk. Animal Welfare Institute. Retrieved from https://awionline.org/content/children-and-animals-risk

Benzer yazılar

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

Bu Ne Biçim Özür?

Bazen partnerimiz bizden özür dilediğinde ya da biz ondan özür dilediğimizde “Bu ne biçim özür!” diye karşılık alabiliyor ya da verebiliyoruz. Bunu işitmemenin ya da söylememenin bir yolu ise ilişkinizdeki farklı özür dileme biçimlerini bilmek ve bunlara hakim olarak özür dilemekten geçiyor.

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.
DALL-E

Dijital Partner Şiddeti

“Onu takipten çıkacaksın!” “Şifreni mi değiştirdin?” Bu cümleler tanıdık mı? Eğer böyle söylemlerle karşılaştıysanız dijital şiddeti deneyimlemiş olabilirsiniz.

Sorunun Kimde Olduğunu Ben Nereden Bileyim?

İlişkilerinizde oluşan problemler karşısında “sorun sahiden de bende mi?” diye soruyorsanız yazımıza bir göz atmanızı öneririz.

Çatışmalar En İyi Ne Zaman Çözümlenir?

Siz de son zamanlarda hayatınızda pek çok çatışmayla başa çıkmaya çalışıyorsanız bu yazı tam size göre!
Consolation - Edvard Munch (1907)

Romantik İlişkilerde Cinsel Hayat ve İletişim

Romantik ilişkide cinsel hayatın iyi olması için partnerlerin sürekli açık iletişim kurması gerekiyor. Nasıl diye merak ediyorsanız cevapları yazıda!
Deseos - William Sergeant Kendall (1892)

Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?

Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?

İlişkinin Ana Kuralları

İlişkinizde partnerinizle birlikte belirlediğiniz bazı kurallar o ilişkinin daha sağlıklı yürümesini sağlayabilir. Gelin birlikte bakalım.

footer