3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

Elif Bilge Bozan

Elif Bilge Bozan

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

Summer Reveries- Claudia Verciani

Summer Reveries- Claudia Verciani

Çocukların erken yaşlarda geliştirdiği sosyal ve duygusal beceriler sonraki hayatlarında kuracakları ilişkilere temel oluşturuyor. Sağlıklı bir çocukluk geçiren bireylerin yetişkinlerle ve akranlarıyla kurdukları bağların da sağlıklı ve güçlü olduğu gözlemleniyor. Peki 3-5 yaş arasında görülmesi beklenen gelişmeler neler olmalı?
relate-banner

Okul öncesi dönem olarak tanımlayabileceğimiz 3-5 yaş döneminde çocuklar en temelde kendilerinin ve başkalarının duygularını anlayıp yorumlamayı öğreniyor. Anlayıp yorumlama süreci ise yalnızca zihinsel bir süreçten ibaret değil. Çocukların akranlarıyla anlamlı konuşmalar inşa etmeleri, duygularını ifade etme şekilleri belirlemeleri ve göstermeleri gibi sosyal ve duygusal aşamalar içeriyor. Bu aşamalar aynı zamanda çocukların okula uyum sürecini kolaylaştırıcı rol oynuyor.

Gelin beraber bu süreçleri beş ana başlık altında inceleyelim:

Oyun ve arkadaşlık: Okul öncesi çocuklarda kolay arkadaş edinebilme de sosyal ortamlara daha geç uyum sağlayabilme de oldukça normal. Arkadaş edinmek; paylaşmak, sırayla bir şeyleri yapmak, yardımlaşmak, dinlemek, anlaşmazlıkları yönetmek gibi kavramları içeriyor.

Duygusal farkındalık: 3-4 yaşındaki çocukların mutluluk, üzüntü, öfke, heyecan gibi temel duyguları; 4-5 yaşındaki çocukların utanç, hayal kırıklığı gibi duyguları; 5 yaşındaki çocukların ise suçluluk, kıskançlık gibi karmaşık duyguları ifade edebilmesi bekleniyor. Aynı zamanda duyguları saklamayı, duyguları farklı kişilere farklı şekillerde ifade etmeyi tercih etmeyi, istenmeyen davranışlarda bulunduklarını fark etmeyi ve özür dileme ihtiyacı hissetmeyi öğreniyorlar.

Bağımsızlık: Okul öncesi dönemde çocuklar başta kendi bakımlarıyla ilgili aktiviteler olmak üzere bağımsız birçok aktivite yapabilir duruma geliyorlar. Örneğin kendi kendilerine giyinmek, yemek, uyuma hazırlığı yapmak gibi günlük rutinlerini gerçekleştiriyorlar. Aynı zamanda bu bağımsızlık kendilerine özgü fikirlerinin oluşmasını da içeriyor. En iyi arkadaşları, en sevdikleri oyuncakları, en keyif aldıkları aktiviteler hakkında konuşabiliyorlar.

Duygu düzenleme: Bu dönemdeki çocuklar bulundukları ortama uygun görülen davranış biçimlerini öğrenip uygulamaya başlıyorlar. Hissettikleri duygularla yüz ifadelerini, kurdukları cümlelerle sosyal bağlamı eşleştirmeyi öğrenmeleri sınıf ortamında daha aktif rol almalarına, sorumluluk sahibi ve pozitif ilişkiler kurabilen yetişkinler olmalarına temel hazırlıyor.

Çocukların bireysel farklılıklar gösterebildiğini, bahsedilen aşamaların bu zaman aralığından önce veya sonra gerçekleşmesinin de oldukça normal olduğunu hatırlatmak isteriz!

[1] Preschooler Development: 3-4 years. (2014, November 30). Healthy Families BC. Retrieved from https://www.healthyfamiliesbc.ca/home/articles/preschooler-development-3-4-years
[2] Social-Emotional Development: Preschool Children. (n.d.). Virtual Lab School. https://www.virtuallabschool.org/preschool/social-emotional/lesson-2
[3] Social and emotional development for preschoolers. (2018, August 29). Victoria State Government Education and Training. Retrieved from https://www.education.vic.gov.au/parents/child-development/Pages/preschoolers-social-emotional.aspx
[4] Preschooler Development: 4-5 years. (2014, November 30). Healthy Families BC. Retrieved from https://www.healthyfamiliesbc.ca/home/articles/preschooler-development-4-5-years

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!

Hayatımızdaki Dracula’lar

Sahip olduğunuz enerjiyi tek buluşmada bile içine çekmeyi başaran kişiyi hiç “enerjinizi emen bir vampir” olarak düşündünüz mü?

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!

Duygularımızla ilgili öğrendiğimizi unutmamız gereken 7 şey

Duygularımız söz konusu olduğunda bazı hatalı düşüncelere sahip olabiliyoruz. Bu düşünceleri, doğru ve bize iyi gelecek düşüncelerle değiştirmek mümkün! Buyrun yazımıza…
Cempasúchil - San José Manialtepec (2020)

Özür Dilemek Neden Bu Kadar Zor?

Özür dilemek zayıflık mı, olgunluk göstergesi mi? Özür dilemenin ve hatalarını kabul etmenin neden zor olabileceğini anlattık.
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
Summer Reveries- Claudia Verciani

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!

footer