Farkındalık Meditasyonu Liderlik Becerilerine Nasıl Katkı Sağlar?

İlayda Deringör

İlayda Deringör

Farkındalık Meditasyonu Liderlik Becerilerine Nasıl Katkı Sağlar?

Mindfulness - Paula Langstein

Mindfulness - Paula Langstein

Lider olmak avantajları kadar zorlukları da beraberinden getirebilecek bir durum. Liderler kimi zaman kendi düşünce yapılarından çok farklı bakış açılarına sahip insanlarla çalışmak, yeri geldiğinde önemli süreçleri yönetirken kritik kararlar vermek zorunda kalıyorlar. Ancak bu yönetme hali, benmerkezci bir ego örgütlenmesini de beraberinde getirebiliyor. Liderlik uzmanı Jim Collins, çalışmalarında şirketleri ölüme ve sıradanlığa sürükleyen şeyin yönetilirken var olan devasa bir ego olduğunu söylüyor. Bahsedilen devasa ego; eleştiriye kapalılık, mantık gereken anlarda verilen duygusal kararlar ya da geçmiş kararlara takılı kalma gibi sonuçlar doğurabiliyor.
relate-banner

Son yıllarda oldukça popüler olan mindfulness meditasyonu (farkındalık meditasyonu) ise bu noktada kritik bir fayda sağlayabiliyor! Mindfulness; nazik ve besleyici bir mercek aracılığıyla düşüncelerimiz, duygularımız, bedensel duyumlarımız ve çevremizin an be an farkındalığını sürdürmek anlamına geliyor.

Mindfulness meditasyonu egonun panzehiri olarak görülüyor. Bunun en önemli sebebi, meditasyon halinde kişinin diğerlerinden bağımsız bir benlik olmaktan ziyade bir bütünün parçası olduğunu fark etmeye başlayabilmesi. Bu deneyim, ekipler halinde çalışma gerçekliği açısından değerlendirildiğinde oldukça faydalı gözüküyor. Peki farkındalık meditasyonu liderler için başka hangi faydaları sağlıyor?

Olayları daha objektif görmek

Kendi benliğimize saplantılı olma halinden bizi kurtaran mindfulness meditasyonu, olayları kişisel algılama eğilimini azaltıyor. Böylelikle liderler kendilerini tehdit altında hissetmek yerine olayları daha geniş bir perspektifte değerlendirebiliyorlar.

Daha derin ilişkiler kurmak

Lider olmanın yönetilecek başka insanların da varlığını da içeriyor olması su götürmez bir gerçek. Bu nedenle liderler daha güçlü ilişkiler kurabilme noktasında başarılı olmak durumundalar. Mindfulness meditasyonu deneyimi, liderlerin ilişkilerini daha derin bir empati ve bağlantı kurma noktasında değiştirerek liderlik vasıflarını güçlendiriyor. Çünkü bu deneyim aynı zamanda "zor biri" olarak adlandırılabilecek meslektaşlarla başa çıkmada da faydalı oluyor. Harekete geçmeye ve çözüm üretmeye engel olan korku ve endişe gibi temelleri olabilecek duygulara meydan okunmasına yardım ediyor.

Sayısız faydaları bulunan mindfulness meditasyonunu uygulayabilmeniz için bazı öneriler:

Zihni sakinleştirmeye odaklanan bir pratik geliştirin.

Mindfulness meditasyonunun en temel uygulama biçimlerinden biri, rahat hissedeceğiniz sakin ve sessiz bir yerde 5 ila 25 dakika arası bir süre bulunmak. Nefes alış verişinizi gözlemlemek iyi bir başlangıç olacaktır. Sonrasında bu nefes hareketini önce 1'den 10'a kadar, sonrasında tekrar 1'e dönerek saymak suretiyle tekrarlayabilirsiniz. Bu ya da seçeceğiniz başka bir yöntem kullanmanız halinde zihninizde sürekli bir düşünce akışı olduğunu fark edeceksiniz. Zihninizin bu düşüncelerden yavaşça arınmasına ve bir açıklık duygusu yaşamasına izin verin.

Sessizlik için uzun bir süre ayırmaya çalışın.

Meditasyonun getirdiği rahatlama ve sakinlik halinden sonra günlük hayattaki birçok uyarana (e-postalar, haberler, sosyal medya vb.) maruz kalıyor olacaksınız. Ne kadar uzun süre mindfulness meditasyonu yapma fırsatı bulursanız zihninizde o kadar güçlü bir sakinlik oluşturduğunuzu fark edeceksiniz.

Düzenli olarak pratik yapın

Mindfulness meditasyonu oldukça faydalı ve etkili bir deneyim olsa da bu faydayı sabit kılabilmek için düzenli pratik yapmak gerekiyor. Günde en az 20 dakika ayırmaya başladığınız bir program kulağa oldukça iyi geliyor!

Meditasyon pratiğini günlük sorunlarınıza uyarlayın.

Gün boyunca ego kontrolünü gevşetmek için mindfulness meditasyon pratiklerinden faydalanın. Bir toplantıya girmeden ya da önemli bir e-postayı görüntülemeden hemen önce zihninizi birkaç bilinçli nefes alış verişi ile sakinleştirebilirsiniz. Olayları kişiselleştirdiğiniz ve mantıklı perspektifi kaçırdığınızı hissettiğiniz anlarda benzer uygulamalar fayda sağlayacaktır.

[1] What is Mindfullness? (n.d.) Greater Good Magazine. Retrieved from https://greatergood.berkeley.edu/topic/mindfulness/definition
[2] Birk M. (2019, December 06). What Meditation Can Do For Your Leadership. Harvard Business Review. Retrieved from https://hbr.org/2019/12/what-meditation-can-do-for-your-leadership

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

Bu Ne Biçim Özür?

Bazen partnerimiz bizden özür dilediğinde ya da biz ondan özür dilediğimizde “Bu ne biçim özür!” diye karşılık alabiliyor ya da verebiliyoruz. Bunu işitmemenin ya da söylememenin bir yolu ise ilişkinizdeki farklı özür dileme biçimlerini bilmek ve bunlara hakim olarak özür dilemekten geçiyor.

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.

Duygularımızla ilgili öğrendiğimizi unutmamız gereken 7 şey

Duygularımız söz konusu olduğunda bazı hatalı düşüncelere sahip olabiliyoruz. Bu düşünceleri, doğru ve bize iyi gelecek düşüncelerle değiştirmek mümkün! Buyrun yazımıza…

Sorunun Kimde Olduğunu Ben Nereden Bileyim?

İlişkilerinizde oluşan problemler karşısında “sorun sahiden de bende mi?” diye soruyorsanız yazımıza bir göz atmanızı öneririz.

Çatışmalar En İyi Ne Zaman Çözümlenir?

Siz de son zamanlarda hayatınızda pek çok çatışmayla başa çıkmaya çalışıyorsanız bu yazı tam size göre!
Consolation - Edvard Munch (1907)

Romantik İlişkilerde Cinsel Hayat ve İletişim

Romantik ilişkide cinsel hayatın iyi olması için partnerlerin sürekli açık iletişim kurması gerekiyor. Nasıl diye merak ediyorsanız cevapları yazıda!
Cempasúchil - San José Manialtepec (2020)

Özür Dilemek Neden Bu Kadar Zor?

Özür dilemek zayıflık mı, olgunluk göstergesi mi? Özür dilemenin ve hatalarını kabul etmenin neden zor olabileceğini anlattık.

footer