İş Yerinde Zehirli İlişkileri Tanımak

İlayda Deringör

İlayda Deringör

İş Yerinde Zehirli İlişkileri Tanımak

Untitled - Herman Henry Wessel

Untitled - Herman Henry Wessel

İş hayatında da tıpkı sosyal çevremizde olduğu gibi kontrolcü ve manipülatif kişilerle iş arkadaşı olmak veya müdür pozisyonunda karşılaşmak mümkün. Bu tip insanları çevremizde barındırmak; zihin, beden ve ruh sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor. Olası zararlı etkilerden korunmanın ilk adımını çevremizdeki bu zehirli iletişimleri saptamak oluşturuyor.
relate-banner

Daha önce iş arkadaşınızla, patronunuzla veya çalışanınızla iletişim kurduğunuzda sebebini bilmeden mutsuz hissettiğiniz oldu mu? Birçok insan kendini bu durumda bulabiliyor ve bu durum karşısındaki kişinin aşırı kontrolcü ve manipülatör olmasından kaynaklanabiliyor.

Bu tip iletişimlerin farkına varmamızı belli durumlar zorlaştırabiliyor:

  1. Sezgileri reddetmek
İçerisinde bulunduğunuz iletişimde bir problem olduğunu hissetmenize rağmen kendinize bu sezginin yanlış veya temelsiz olduğunu söyleyebilirsiniz. Hatta sorunu kendinizde arıyor olabilirsiniz. Profesyoneller, iç sezgilerimizden şüphe duyduğumuzda manipülasyonu fark etme gücümüzün zayıfladığını söylüyor.

  1. Kendinden şüphe ettirmek (gaslighting)
Size çeşitli oyunlar oynayıp yönlendiren kişilerin yanında kendinizden şüphe etmeye başlamanız oldukça normal. Çünkü bu psikolojik bir manipülasyon yöntemi ve maruz kalan kişilere kendi gerçekliklerini sorgulatıyor. Örneğin bu kişilerin bencil ve düşüncesiz oldukları yönünde bir eleştiri yaparsanız konuşmanın sonunda sizi kendinizin bencil ve düşüncesiz olduğuna inandırma ihtimalleri yüksek. Gaslighting uygulayan kişilerin yıkıcı bir başka özellikleri ise yürüttükleri manipülasyonu gizlemeleri ve fark edilme ihtimallerini düşürmeleri.

  1. Kesintili pekiştirme
Söz konusu davranışlara sahip insanlar ilişkilerinde kesintili de olsa ödüllendirme sistemleri kullanıyorlar. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda canlının bir uyaran karşısında gösterdiği davranışı ödüllendirmek, o davranışın ileride de uyaranın ardından gelme olasılığını pekiştiriyor. İnsan ilişkilerinde de birtakım benzer pekiştirme mekanizmaları bulunuyor. Pekiştirme öğesinin kesintili olması ise canlının istenen davranış üzerinde daha ısrarcı tekrara girmesine sebebiyet veriyor çünkü ödülün ne zaman geleceği bilinmiyor. Bir olumlu bir olumsuz dinamikler barından iletişimlerde de ne zaman onay alacağımızı kestiremediğimiz için bu tip manipülasyonlar içeren ilişkilerde kalmaya devam edebiliyoruz. Araştırmalar çocukluğunda kesintili pekiştirmeye maruz kalmış kişilerin yetişkinliklerinde de bu tip bireylerle iletişim kurmaya yatkın olduklarını gösteriyor.

  1. Sosyal izolasyon
Çevrenizdeki manipülatif kişiler sizi kontrol altına almak isteyebiliyor ve diğer ilişkilerinizi kendi himayeleri üzerinde bir tehdit olarak görebiliyorlar. Bunun için sizi çevrenizden izole etmek amacıyla ellerinden geleni yapabiliyorlar. Diğer iş arkadaşlarınızı, yakınlarınızı eleştirmek; sosyal olanaklarınızı çeşitli imkanlar dahilinde kısıtlamak bu duruma örnek oluşturabiliyor. Çevrenizden ve uğraşlarınızdan uzaklaşmanız destek mekanizmalarınızı kaybetmeniz anlamına da gelebiliyor. Bu bağlantılar kesildiğinde manipülatörünüz sizin için yeni normal haline geliyor ve o arzu ettiği kontrole sahip oluyor.

  1. Kendiniz olamayacakmış gibi hissetmek
Sağlıklı ilişkilerde iki taraf da birbirinin iyiliğini istiyor ve birbirini olduğu gibi kabul ediyor. Bunun tam tersine, manipülasyon içeren zehirli ilişkiler size asla yeterli olamayacağınızı ve başka birine dönüşmeniz gerektiğini söyleyebiliyor. Kişi, kendinin en iyi haline gerçekten kendi gibi olduğunda ulaştığının farkına varabilirse bu tip zehirli ilişkilerden çıkmayı başarabiliyor.

Gillihan, S. (June 13, 2019). 5 Signs That a Relationship Has Turned Toxic. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/intl/blog/think-act-be/201906/5-signs-relationship-has-turned-toxic

Benzer yazılar

Anonim - Acrobats (1822)

İş Yerinde Kültürel Çeşitlilik

Şirketler çalışanlarına kültürel çeşitliliğin ve eşitliğin olduğu çalışma ortamları sağlamalı. Bu doğrultuda atılması gereken adımlar neler?
Humiliated Ancestor 7 - Salman Toor

İş Yerinde Öz Saygı

İş yerinde öz saygımıza tehdit oluşturabilecek birçok durumla karşılaşsak da öz saygımızı güçlendirebileceğimiz stratejiler bulunuyor!
Henri Merke - Cries of London, No. 3: Last Dying Speech and Confession (1799)

İş yerinde ağlıyor musunuz? Sorun değil!

İş yerinde ağlamak zayıflık belirtisi olarak görülebiliyor. Halbuki bazen yapmamız gereken savunmasızlığımızı kabul etmek oluyor.
Chop Suey - Edward Hopper (1929)

İş Mülakatlarında Sormanız Gereken Sorular

İş mülakatlarında sorulan sorulara verilen cevaplar ne kadar kritik olsa da fırsatınız olduğunda sizin de sorabileceğiniz sorular bulunuyor!
Manipulation - Kareem Helmy

Manipülasyonla Nasıl Baş Edebiliriz?

Manipülasyon hepimizin yapabildiği ya da maruz kalabildiği bir davranış. Peki sık sık karşılaştığımız bu davranışla nasıl baş edebiliriz?
Untitled - Herman Henry Wessel

İş Yerinde Zehirli İlişkileri Tanımak

İş yerinizde kontrolcü ve manipülatif kişilerle muhattap oluyor olabilir misiniz? İşte bunu anlamanın yolları!
Social Anxiety - Marla Edwards

Ofis Ortamındaki Öfke Ev Hayatına Nasıl Yansıyor?

Ofis ortamında karşılaştığımız ve ruh halimize etki eden kabalık, eve gittiğimizde kolaylıkla etkisini yitirmiyor. Peki ya ne yapmalı?
Office at Night - Edward Hopper

İş Yerinde Tükenmişliğe Neler Sebep Olur ve Bunlarla Nasıl Baş Edilir?

Tükenmişlik hissedenler işlerinden keyif almıyor, takdir gördüklerini hissetmiyor ve sürekli yorgun hissediyorlar. İşte baş etme yolları…
Workers of The Kerch Factory - Aristarkh Vasilyevich Lentulov (1930)

Çalışanların Sağlığı Neden Liderlerin Birinci Önceliği Olmalıdır?

Çalışan sağlığının iş verimine etkisi göz önünde bulundurulduğunda liderlerin buna halen gerekli önemi vermediğini görebiliyoruz.
Managing Stress and Emotions When Working Remotely - Liz Fosslien

İş Yerinde Stresle Nasıl Baş Ederiz?

Stres hayatın her alanı gibi iş hayatını deneyimleme şeklimizi de belirleyen bir duygudur. İş hayatında stresle nasıl mücadele edebiliriz?

footer