Narsist Bireylerin Değerleri

Pelin Gömleksiz

Pelin Gömleksiz

Narsist Bireylerin Değerleri

Untitled - Emily Krouse

Untitled - Emily Krouse

Hayattaki değerlerimiz; davranışlarımızı, tercihlerimizi ve seçimlerimizi yaparken etkili oluyor. Sözel olarak değerlerimizi ifade etmekte zorlansak da çoğunlukla hayatımızı değerlerimiz doğrultusunda yaşıyoruz. Değerlerimizle çelişecek bir şekilde davrandığımızda kendimizi huzursuz hissediyoruz. Örneğin; dürüstlük sizin için önemli değerlerden biri ise arkadaşınıza yalan söylediğinizde veya partnerinizden bir şeyi gizlediğinizde sizin için önemli değerlerden birini ihlal etmiş olmak, kendinizi kötü hissetmenize sebep olabiliyor. Her birimizin değerleri olduğu gibi narsist kişilerin de değerleri bulunuyor. Narsistik Kişilik Bozukluğundan muzdarip birinin temel değerleri:
relate-banner

  • İmaj ve Görünüş
Eğer daha önce narsist biri ile herhangi bir ilişki içinde bulunduysanız imajlarına ve görünüşlerine ne kadar önem verdiklerini fark etmişsinizdir. Narsist biri için şık, havalı, zengin, yakışıklı, güzel görünmek öylesine önemli ki kişi bunun için başka birçok şeyi feda edebiliyor. Dış görünüşleri kendilerine güven duymalarına yardımcı oluyor. Aldıkları son model araba veya taktıkları aşırı pahalı çanta ile adeta aslında eksikliğini duydukları güven duygusunu temin ediyorlar.

  • Diğerlerine saygı duymama
Narsist insanlar için en saygı duyulası ve şahane fikirler hep kendilerinin ortaya attıkları, en önemli ihtiyaçlar da kendi ihtiyaçları oluyor. Diğer insanların fikirlerini öğrenmek konusunda isteksizler veya başka birinin bakış açısını görebilme konusunda sorun yaşıyorlar. Eğer narsist birini başka birisiyle tartışırken izleme deneyiminiz olursa karşısındakine ne kadar saygı duymadığını görebilirsiniz. Bu kişi, tartışma esnasında karşısındaki kişiyi küçümsemekten ya da aşağılamaktan çekinmez.

  • Gerçeği çarpıtma
Narsist insanlar için doğrunun pek bir önemi yok. Kendi amaçlarına hizmet eden herhangi bir şeyi doğru olarak kabul ediyorlar. Kendilerini güvende tutmak uğruna gerçeği gizlemekte veya çarpıtmakta herhangi bir sorun görmüyorlar. Bunun sahtekarlık olduğunu düşünmüyorlar bile. Siz elinizde kanıtlarla da gitseniz onlar için gerçek, kendi amaçlarına hizmet eden ne ise o oluyor.

  • Benmerkezcilik
Narsist kişilerin belki de en çok bilinen değerlerinden biri. Dünya onların etrafında döner; bütün hikayelerin, olayların, durumların merkezinde onlar olmalı. Durum böyle olmadığında da olayların merkezine oturabilmek için çabalıyor, bu yönde bir uğraş gösteriyorlar.

  • Sadakatsizlik
Narsist insanlar diğerlerine güven duymazlar. Onlar için diğer insanlar belli amaçlara hizmet eder, kişiler bu görevlerini tamamladıklarında da artık onlarla birlikte olma ihtiyacı gütmüyorlar. Narsist kişilerde paylaşılan deneyimlerin değerine veya önemine dair bir farkındalık bulunmuyor. Bu sebeple sevgilisinden ayrılalı 2 hafta olmuş narsist bir bireyin yeni biriyle görüşmeye başladığı görülebiliyor.

  • Kontrol etme
Romantik ilişkilerinde ise narsisizm seviyesi yüksek olan bireylerin daha fazla kontrolde olma ihtiyacı duyduklarını ve sıklıkla kontrol sahibi olmanın hayalini kurduklarını biliyoruz.

Narsist kişiler, ilişkilerinde kontrol sahibi olduklarını hissetmek ve üstünlük hissini güçlendirmek için belli stratejiler uygular: Akıl oyunları oynama, partnere bağlılık duymama, partneri kıskandırma, partneri değersizleştirme, partneri aldatma, partnere açıkça düşmanca davranma, aniden yeni bir ilişki için partneri terk etme. Diğer insanlardan ihtiyaç duyduklarını alabilmeleri için onları kontrol etmesi gerekiyor. Bu noktada ihtiyaç duyduklarını almanın nasıl olduğundan ziyade onlar için amaca ulaşıp ulaşamamak önemli. Narsist insanların hayatlarındaki kişileri kontrol etme yöntemlerinden biri onları yakın oldukları diğer kişilerden uzaklaştırmak, soğutmak.

  • Kendini aşırı derecede önemli görme ve beğenme
Narsist biri, kendini merkeze koyar ve etrafındaki kişileri kendi ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda manipüle eder. Bu kişilerdeki empati ve merhamet duygularının yoksunluğu onların başkaları için endişelenmelerini imkansız kılıyor. Başkaları için üzülmek yerine kendi ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmamış olması ile ilgileniyorlar. Herhangi bir arkadaş buluşmasında olay yaratmak, narsist birinin dikkati kendine çekmek için yapacaklarına bir örnek olabilir.

[1] Mariette Jansen. (2021, January 17). What Are the Main Values of a Narcissist? Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/victim-victor/202101/what-are-the-main-values-narcissist
[2] Vrabel, J. K., Zeigler-Hill, V., Lehtman, M., & Hernandez, K. (2020). Narcissism and perceived power in romantic relationships.Journal of Social and Personal Relationships,37(1), 124-142.
[3] Brogaard, B. (2020, September 28). Narcissistic Strategies for Attaining Power in Relationships. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-mysteries-love/202009/narcissistic-strategies-attaining-power-in-relationships

Benzer yazılar

The End of the F***ing World

Ergenlik dönemindeki iki gencin yaşadıkları travmatik deneyimlerin kendileriyle ve başkalarıyla olan ilişkilerini nasıl şekillendirdiğine odaklanan, kara mizah ve dram türünde bir mini dizi izlemek ister misiniz?
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!

Romantik İlişki İçerisindeyken Kendimizi Hangi Yollarla Sabote Ederiz?

Romantik ilişkinizde yolunda gitmeyen şeyler mi var? Peki ya ilişkinizi farkında olmadan sabote eden sizin davranışlarınızsa?

İlişki bittikten sonra kimler barışmayı daha çok istiyor?

Bir ayrılık sonrası kimler eski partnerine dönmeye daha fazla meyilli ve istekli oluyor? Peki bunun benlik algımızla ilgisi ne? Cevaplar yazımızda!
Self-portrait with Her Daughter - Elisabeth Vigee Le Brun

Çocukluk Çağında Duygusal İhmale Maruz Kalmak

Bir çocuğun en çok ihtiyacı olan şeylerden biri de ilgi görmek! Ebeveyni tarafından ihmal edilen çocuğun öz benliği zedelenebiliyor.
Untitled - Emily Krouse

Narsist Bireylerin Değerleri

Benmerkezcilikleri ve sadakatsizlikleri, narsist kişilerin sahip olduğu temel değerlerden. Peki bu temel değerlerinin altında neler yatıyor?
The Rose Robe - Henri Martin

Kendini Sevmek ve Narsisizm Arasındaki İnce Çizgi

Seni seviyorum ama kendimi daha çok! Kendini sevmek narsisizm ile eş değer değil. Aksine narsisizmin en büyük düşmanı, dengeli öz sevgi.
Yearning - Ron Hicks

Gaslighting Mağduru Olabilir Misiniz?

"Hayır yanlış hatırlıyorsun.", "Öyle bir şey yaşanmadı." Bu cümleler tanıdık geliyor mu? Eğer öyleyse gaslighting'e uğruyor olabilirsiniz.
Lovers - Egon Schiele

"Hayır" Diyebilme Rehberi: İlişkilerde Sınırlar

İlişkilerimizde "hayır" diyebilmek ve sınır koymak hem bize hem ilişkimize iyi geliyor. Sınır koymayı nasıl başarabiliriz?

footer