Çocuğuma 'Mahremiyeti' Nasıl Anlatabilirim?

Feyza Hilal Dilmaç

Feyza Hilal Dilmaç

Çocuğuma 'Mahremiyeti' Nasıl Anlatabilirim?

First Summer-Rene Wiley

First Summer-Rene Wiley

Bazen çocuklar oynadıkları oyunlarda, oyun arkadaşlarının bedenine karşı bir merak duyabiliyor. 'Doktorculuk' oynarken oyun arkadaşını muayene eden çocuk, farklı bir beden ve kendisinde olmayan beden kısımlarına karşı bir merak besleyebiliyor. Bu merak, oyun oynarken ortaya çıkmasa bile mutlaka bir gün çocuk, bedeniyle ilgili aklına takılan soruları ebeveynlerine yönlendirebiliyor. Çocuk, oyun arkadaşının veya ebeveynlerinin genital bölgelerine dokunmak isteyebiliyor veya oyun içerisinde kendi genital bölgesine dokunulmasına izin verebiliyor. Aslında tüm bunlar, çocukta 'mahremiyet' kavramı inşaasında rol oynuyor.
relate-banner

Mahremiyetin çocuklarda inşaasında en büyük görev ebeveynlere düşüyor. Çocuğun kendisinden farklı genital bölgesi olan birisine duyduğu merak normal karşılanmalı ve bu konuda çocuğun ebeveynine yönelteceği sorular açık ve net bir şekilde cevaplanmalı. Özellikle çocuğun özel bölgelerine farklı isimler vermektense bu bölgelerin doğru isimlerinin (ağız, meme, vajina, penis gibi) çocuğa telaffuz edilmesinin oldukça önemli olduğu belirtiliyor. Çocukların özel bölgelerine kendi izinleri olmadan kimsenin dokunamayacağını da öğrenmeleri mahremiyet inşaalarında önemli bir rol oynuyor. Diğer taraftan, çocuklara karşı tarafın da sınırlarının olduğunu öğretmenin mahremiyet kavramını anlayabilmeleri için oldukça etkili olduğu belirtiliyor.

Çocuklar özellikle yeni yürümeye başladıkları dönemde aile bireylerinden olmayan insanların yanında da kıyafetlerini çıkartma, bedenlerini sergileme ve keşfetme isteği duyabiliyorlar. Ebeveynler zaman zaman bu durumdan endişe duyabiliyorlar. Fakat bu dönemde çocukların bedenlerinin saklanması gerektiğini çocuğunuza öğretmek yerine, onunla mahremiyet kavramı üzerine konuşmalısınız. Çocuğunuzun bedenini keşfetme isteği, gelişiminin bir parçası. Bu sebeple, gelişimsel ihtiyacını çocuk mutlaka karşılayabilmeli. Kendi bedeni ve başkasının bedeni ile ilgili sınırları çocuğunuzla konuşarak onun mahremiyeti anlamasında yardımcı olabilirsiniz.

Çocuklar yeni yürümeye başladıkları dönemde benmerkezcil oluyorlar. Bu sebeple çıplak olmak onlara kendilerini iyi hissettirebiliyor. Bu durumda yabancıların yanında kıyafetlerini çıkarttığı için çocuğunuzu cezalandırmak ya da utandırmak gelişimini kötü etkileyebiliyor. Bunun yerine, çocuğunuzu o anda mutlaka uyarın fakat özellikle onu incitmemeye ve utandırmamaya dikkat edin. Çocuğunuzla baş başa kaldığınız zamanda ise ona hangi durumda ve ne zaman çıplak olabileceğini ya da olamayacağını açık bir şekilde anlatın. Bu konuda çocukla açık bir iletişim kurmak, çocuğun kendi sınırlarını çizebilmesinde ve mahremiyeti anlayabilmesinde oldukça yardımcı oluyor.

[1] Schiedel, B. (2018, January 24). This is how you talk to kids about their private parts. Retrieved March 20, 2021, from https://www.todaysparent.com/kids/school-age/this-is-how-you-talk-to-kids-about-their-private-parts/
[2] Stein, S. (2015, May 27). Look at my bum!: Toddlers and their private parts. Retrieved March 20, 2021, from https://www.todaysparent.com/toddler/look-at-my-bum-toddlers-and-their-private-parts/

Benzer yazılar

DALL-E

Dijital Partner Şiddeti

“Onu takipten çıkacaksın!” “Şifreni mi değiştirdin?” Bu cümleler tanıdık mı? Eğer böyle söylemlerle karşılaştıysanız dijital şiddeti deneyimlemiş olabilirsiniz.
Consolation - Edvard Munch (1907)

Romantik İlişkilerde Cinsel Hayat ve İletişim

Romantik ilişkide cinsel hayatın iyi olması için partnerlerin sürekli açık iletişim kurması gerekiyor. Nasıl diye merak ediyorsanız cevapları yazıda!

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
İsimsiz - Ewa Rzeznik

Toksik Ebeveynlik – Çözüm Önerileri

Ebeveynlerinizle kurduğunuz ilişki size zarar veriyor mu? Ebeveyninizle ilişkinizin olumsuz etkilerinden korunmak mümkün.

Duygu Yüklü Konuşmalarda Ara Verme İhtiyacı Duyuyor Musunuz?

Zor bir konuşma esnasında molaya ihtiyacımız olabilir. Peki bunu karşımızdakine nasıl söylemeli?
Remembrance Story - Cristina Carol

Bize İyi Gelmeyen 12 Düşünce

Mantıklı ve tutarlı olmak, hata yapmamak, herkes için her zaman uygun olmak… Kendimizden beklentilerimiz neler ve ne kadar gerçekçiler?
Never Lettin Go - Cbabi Bayoc

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!
Rupert, Lydienne, Rebeca - Ewing Paddock

Toksik Ebeveynlik

Ebeveynlerimizle kurduğumuz ilişkiler kimi zaman olumlu kimi zaman zorlayıcı olabiliyor. Peki kurduğumuz bu ilişki aslında toksikse?
Artists on WPA - Moses Soyer (1935)

İş Yerinde Nöroçeşitlilik

Nörolojik farklılıklara karşı bilinçli olmak, bu çeşitlilikleri fark etmek ve buna saygı duymak kurumsal hayatta da oldukça önemli.

footer