Ofis Ortamındaki Öfke Ev Hayatına Nasıl Yansıyor?

Yonca Fener

Yonca Fener

Ofis Ortamındaki Öfke Ev Hayatına Nasıl Yansıyor?

Social Anxiety - Marla Edwards

Social Anxiety - Marla Edwards

Günlük hayatta birçok sosyal ortamın parçası oluyoruz ve farklı insanlarla etkileşime giriyoruz. Bu sosyal ortamlardan biri de iş yerleri. İş yerlerinde kurduğumuz dostlukların yanı sıra saygı kurallarını ihlal eden kaba davranışlara maruz kalmamız da mümkün. Aşağılayıcı sözlere, küçümseyen üsluplara maruz kalmak ya da profesyonel olmayan terimlerle seslenilmek gibi örneklenebilecek kaba davranışlar iş hayatında karşımıza çıkabiliyor. Peki bu durumun ne gibi etkileri olabilir? Yeni bir araştırmaya göre kaba iş arkadaşlarına maruz kalmak aile yaşantımızı olumsuz etkiliyor!
relate-banner

Ofis ortamında karşılaştığımız ve ruh halimize etki eden kabalık, eve gittiğimizde kolaylıkla etkisini yitirmiyor. Araştırmalar iş stresine bağlı öfkenin ev ortamında eşlere yansıtılarak ifade edildiğini gösteriyor. Yapılan bir çalışma 10 gün boyunca takip edilen katılımcıların uğradıkları kabalığı, eve döndüklerinde düşmanlık duygularıyla paralel davranışlar sergileyerek dışa vurduklarını gösteriyor. İlginç bir şekilde, öfkelerinin farkında olan ve bu öfkeyi aile ortamına yaymayı engellemek isteyen katılımcılar olduğu da fark ediliyor. Ancak bu durumda da katılımcıların sevdiklerini incitmekten çekindikleri için sosyal etkileşimden kaçındıkları ve farkında olmadan bir sosyal uzaklığa sebep oldukları görülüyor. Katılımcılar, söz konusu durumda çocuklarıyla dahi daha az konuştuklarını ve duygusal olarak daha az bağ kurabildiklerini söylüyorlar. Peki bu durumda neler yapılmalı?

Öncelikle, aile kavramını algılayış biçimimizi ele almamız gerekiyor. Aile kavramını, dış dünyadaki zorluklardan kurtulmak için korunduğumuz bir sığınak olarak görsek de aile kendine özgü iniş çıkışları olan dinamik bir sistem. Ailemiz, her birimizin dışarıda maruz kaldığı olaylar ve bunların yarattığı duygulardan etkileniyor ve içeride biriken bu duygular tüm aile bireylerini etkiliyor. Bu nedenle iş yerinde yaşanan tüm olumsuzluklara karşın aile dinamiklerini sağlıklı tutmaya çalışmak adına dikkatli olmak ve doğru adımlar atmak gerekiyor.

Eğer benzer koşullarda çalışıyorsanız, öfkenizin ya da stresinizin kaynağının ofis ortamında olduğunun ve ev ortamında sizi farklı dinamiklerin beklediğinin farkında olmanız gerekiyor. Eve dönüş yolunda üzerinizdeki duygusal baskıyı azaltmak için eve girildiğinde kısa süreli ve yalnız bir sakinleşme molası vermek gibi stresi yapılandırma yöntemleri tavsiye ediliyor.

[1] Association for Psychological Science. (2016, July 22). How Rude Co-Workers Can Mess Up Your Marriage. Retrieved from How Rude Co-Workers Can Mess Up Your Marriage
[2] Chatterjee C. (2000, March 1).Stressing Your Kids Out. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/articles/200003/stressing-your-kids-out

Benzer yazılar

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

The End of the F***ing World

Ergenlik dönemindeki iki gencin yaşadıkları travmatik deneyimlerin kendileriyle ve başkalarıyla olan ilişkilerini nasıl şekillendirdiğine odaklanan, kara mizah ve dram türünde bir mini dizi izlemek ister misiniz?

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Spending Time- Martin Parr (1986)

Ebeveynlerimizden Sürekli Duyduğumuz 6 Cümle

Zihnimize ebeveynlerimizin sesiyle kazınan bazı cümleler var. O cümlelerden altısını seçtik. Bakalım aralarında size de tanıdık gelenler var mı?

Aile İlişkilerini Konu Alan Kitaplar

Büyüdüğümüz evin üzerimizdeki etkisini anlamak hayatımıza yön vermemizi kolaylaştırıyor. Size bu konuda yardımcı olacak kitapları derledik!
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?

footer