Koronavirüs Kaygısıyla Baş Etmenin 4 Yolu

Beyzanur Arıcan Dinç

Beyzanur Arıcan Dinç

Koronavirüs Kaygısıyla Baş Etmenin 4 Yolu

No Name- Brian Comforti

No Name- Brian Comforti

Başkalarıyla yakın ilişki kuramayan insanların depresyon yaşamaya daha meyilli olduğunu, daha yüksek kalp hastalığı riski taşıdığını ve gribe daha hızlı yakalandığını biliyoruz. Yalnızlığın uzun dönem sonuçlarına baktığımızda bize obezite ve sigara içmekle benzer seviyede zarar verdiği de görülüyor. Sosyal izolasyon, koronavirüs salgınına karşı alınabilecek en doğru önlem olsa da, bu izolasyon nedeniyle yaşanan yalnızlık hissi bize zarar verebiliyor. O halde kendimizi salgına karşı korurken iyilik halimizi sürdürmemiz nasıl mümkün olabilir?
relate-banner

Cevap: Teknolojiyi iletişim amaçlı kullanarak. Günümüzde yalnızlığın sebeplerinden biri olarak teknolojinin aşırı kullanımı gösterilse de, yapılan bir çalışma sosyal medya platformlarını nasıl kullandığımızın, orada kaç saat harcadığımızdan çok daha önemli olduğunu gösteriyor. Yani, aslında sosyal medya araçlarını sevdiklerimizle bağ kurmak için kullandığımızda sosyal medyanın üzerimizdeki zararlarını en aza indirerek kendimize de bir iyilik yapmış oluyoruz.

Siz de eğer evden dışarı çıkmamanız gereken bir durumdaysanız ve sevdiklerinizle iletişim halinde olmaya da ihtiyaç duyuyorsanız teknolojinin imkanlarından faydalanabilirsiniz.

1- Sevdiklerinizle iletişim halinde kalın.

Yüz ifadelerimiz ve vücut dilimiz, sağlıklı bir iletişim için oldukça önemli. Bu nedenle, sevdiklerimizin beden dilini ve mimiklerini görebileceğimiz şekilde bir iletişim kurmak, bizim için daha tatmin edici oluyor. Zoom, Skype, Facetime gibi uygulamaları yüz yüze bir iletişim sağlamak için kullanarak, sevdiklerinizle olan bağınızın kopmamasını sağlayabilirsiniz.

2- Sosyal medyada geçirdiğiniz zamanı verimli kullanın.

İçinde bulunduğumuz günlerde yaşadığımız kaygı ya da depresyon gibi hisleri ve sosyal izolasyon sonucu doğan yalnızlıktan kaynaklanabilecek can sıkıntısını azaltmanın yollarından biri de sosyal medyada geçirdiğimiz zamanı daha verimli hale getirmek. Instagram veya Twitter üzerinden takip ettiğiniz kişilerin beğendiğiniz postlarına nazik yorumlar yapmak veya düşüncelerinizi kibar bir direkt mesaj ile bu kişilerle paylaşmak hem siz hem de onlar için bir mutluluk kaynağı olabilir. Böylelikle, koronavirüsün doğurduğu stres ve belirsizlikten de biraz olsun uzaklaşabilirsiniz.

3- İnternette keşif yapın.

Evde geçirdiğimiz zamanları değerlendirmenin başka bir yolu ise ortak zevklerimiz hakkında başkalarının yazdığı yazıları okumak. Sizin tutkularınızı paylaşan birçok topluluğu internet üzerinde bulabilir ve bu forumlara dahil olarak konuşacak ortak şeyler üzerinden insanlarla iletişim halinde kalmaya devam edebilirsiniz.

4- İlişkilerinize odaklanın.

Yalnızlığın üstesinden gelmenin aslında temel 2 yolu bulunmakta: Ya halihazırda sahip olduğumuz ilişkileri güçlendirmek ya da yeni ilişkiler kurmayı denemek. Sahip olduğumuz ilişkileri yeniden güçlendirmek için uzun zamandır konuşmadığımız birini aramak, yeni ilişkiler kurmak için de uzun zamandır tanışmayı beklediğimiz bir kişiye mesaj atmak iyi birer adım olabilir.

Koronavirüs salgını bize insanlar arası ilişkilerin ve fiziksel temasın hastalık yayabileceğini gösterdi fakat aynı zamanda biliyoruz ki ilişkiler bizi iyileştirme işlevine de sahip. Bu zor zamanları atlatırken hem ilişkilerimize sahip çıkmamız hem de düzenli olarak uykumuzu alıp egzersiz yapmamız, doğada mümkün olduğunca zaman geçirmemiz ve stresli olduğumuzda rahatlama teknikleri uygulamamız bizim için oldukça faydalı olabilir. Bu şekilde hem mental sağlığımızı iyileştirirken hem de bağışıklık sistemimizi güçlendirmek mümkün. Ek olarak, sosyal medyada sürekli olarak koronavirüsü ile ilgili içeriklere maruz kalmak, virüsün ne kadar tehlikeli olduğu hissini körükleyerek daha da endişelenmeye sebep olabilir. Bu sebeple, bu durumdan kaçınmak ve kaygıyı azaltmak için medyada bu içeriklere bakma süresi günde 30 dakika ile kısıtlanabilir. Ayrıca, takip ettiğiniz içeriklerin kulaktan dolma bilgiler yerine güvenilir kaynaklardan geldiğinden de emin olmalısınız. Tüm bu önlemlere rağmen duygularınızla başa çıkamadığınızı hissetmeye devam ediyorsanız, vakit kaybetmeden bir ruh sağlığı profesyonelinden yardım almayı düşünebilirsiniz.






[1] Killam, K. (2020, March 12). How to Prevent Loneliness in a Time of Social Distancing. Retrieved from https://www.scientificamerican.com/article/how-to-prevent-loneliness-in-a-time-of-social-distancing/
[2] Bekalu, M. A., McCloud, R. F., & Viswanath, K. (2019). Association of social media use with social well-being, positive mental health, and self-rated health: Disentangling routine use from emotional connection to use. Health Education & Behavior, 46(2_suppl), 69S-80S.
[3] Substance Abuse and Mental Health Services Administration. (2014). Taking Care of Your Behavioral Health: Tips for Social Distancing, Quarantine, and Isolation During an Infectious Disease Outbreak. U.S. Department of Health and Human Services. Retrieved from https://store.samhsa.gov/system/files/sma14-4894.pdf
[4] Kecmanovic, J. (2020, March 11). 7 science-based strategies to help you deal with coronavirus anxiety. Retrieved from https://www.businessinsider.com/science-based-strategies-to-help-you-deal-with-coronavirus-anxiety-2020-3#1-practice-toleratin

Benzer yazılar

Mary Cassatt - Summertime

FOMO: Bir Şeyleri Kaçırma Korkusu

Arkadaşlarımızın davet edilmediğimiz buluşmalardan fotoğraflarını görmek ya da işsizken bir arkadaşımızın işe başladığını görmek… Bunlar içine korku salıyor mu? Eğer evetse FOMO’dan muzdarip olabilirsin!

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

Bu Ne Biçim Özür?

Bazen partnerimiz bizden özür dilediğinde ya da biz ondan özür dilediğimizde “Bu ne biçim özür!” diye karşılık alabiliyor ya da verebiliyoruz. Bunu işitmemenin ya da söylememenin bir yolu ise ilişkinizdeki farklı özür dileme biçimlerini bilmek ve bunlara hakim olarak özür dilemekten geçiyor.

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.

Sorunun Kimde Olduğunu Ben Nereden Bileyim?

İlişkilerinizde oluşan problemler karşısında “sorun sahiden de bende mi?” diye soruyorsanız yazımıza bir göz atmanızı öneririz.

Çatışmalar En İyi Ne Zaman Çözümlenir?

Siz de son zamanlarda hayatınızda pek çok çatışmayla başa çıkmaya çalışıyorsanız bu yazı tam size göre!
Consolation - Edvard Munch (1907)

Romantik İlişkilerde Cinsel Hayat ve İletişim

Romantik ilişkide cinsel hayatın iyi olması için partnerlerin sürekli açık iletişim kurması gerekiyor. Nasıl diye merak ediyorsanız cevapları yazıda!

İlişkide Sosyal Medyayı Nereye Koymak Gerek?

Sosyal medyanın ilişkilerde oynadığı rolü göz ardı etmemek gerekiyor. Peki sosyal medya konusunu daha sağlıklı yönetebilmemiz için neler yapmalı?
Deseos - William Sergeant Kendall (1892)

Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?

Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?

footer