Kendini Affetmenin İlişkilere Olan Etkisi

R. Pınar Karan

R. Pınar Karan

Kendini Affetmenin İlişkilere Olan Etkisi

The Window - John Koch

The Window - John Koch

Kendini affetmek, kişinin sorumluluklarını kabul ederek kendine olan kinini veya nefretini azaltan ve kendine olan sevgisini artıran psikolojik bir süreç. Bu süreç kendimize olan saygımızı artırıyor ve kendimize daha pozitif yaklaşmamıza yardımcı oluyor. Peki kendini affetmek romantik ilişkiyi nasıl etkiliyor?
relate-banner

Partnerle yaşanan bir tartışma sonucunda hatayı kabul etmek, mağdur olan tarafın acısının düşünüldüğü ve bu konuya kafa yorulduğu anlamına geliyor. Kişi hatalı olduğunu biliyor ve üste çıkmaya çalışmıyor. Empati kurarak karşısındakinin hissetmiş olabileceklerini düşünüyor ve onu anlamaya çalışıyor. Çatışmaların ardından hatayı kabul edebilmek kadar kişinin kendini affedebilmesi de ilişki memnuniyeti açısından önem taşıyor. Zira araştırmacılar kendini affedebilmenin psikolojik olarak daha iyi bir halde olma ile ilişkili olduğunu ve bunun da ilişki kalitesini artırdığını düşünüyorlar.

Kişinin kendini nasıl hissettiğinin ilişkiyi de etkilemesi bir sosyal psikoloji teorisi olan dayanışma teorisi ile yakından ilişkili. Dayanışma teorisi, yakın ilişkilerin temelde ödül ve ceza kavramlarıyla ilişkili olduğunu iddia ediyor. İlişkide ödüllerimizi (partnerimizin ve genel olarak ilişkimizin sağladığı bütün olumlu hisleri ve davranışları) maksimum düzeyde tutarken cezalarımızı (partnerimizin ve ilişkimizin yarattığı bütün olumsuz hisleri ve davranışları) minimum düzeyde tutmak istiyoruz. Bu teoriye göre, partnerimiz hayatımızı etkileyen en temel ögelerden biri olduğu için gündelik hayatta verdiğimiz duygusal ve bilişsel tepkiler partnerimizin tepkileriyle bağlantılı ve etkileşim halinde oluyor. Zaman geçtikçe birçok açıdan partnerimize benziyoruz ve bu benzeme olumlu ya da olumsuz yönde olabiliyor. Partnerin kendine olan yaklaşımı, bu durumda kendini affedememesi ve olumsuz bir ruh haline bürünmesi, bizim de benzer hisler duymamızı tetikleyebiliyor. Bu da ilişki kalitesini düşürüyor.

Kendini affetmenin ilişkilere olan bir diğer etkisi ise soruna sebep olan olayın bir daha yaşanıp yaşanmayacağı söz konusu olduğunda kendini gösteriyor. Kendini affetmek olumlu bir davranış olsa da sonuçları her zaman istediğimiz gibi olmayabiliyor. Hatayı fark etme ve kendini affetmenin sonucunda iki farklı yoldan gidilebiliyor: hatayı tekrarlamamaya çalışarak ilişkiyi devam ettirmek ve hatayı kabul etmeye rağmen soruna sebep olan davranışı tekrarlamak. Kendini affetme duygusunun abartılı bir şekilde yaşanması, hatalı davranışı değiştirme isteğine ve davranış değişikliğine gitme motivasyonuna zarar veriyor. Durumu gerçekçi bir şekilde değerlendirmeden affetme eylemine sığınmaktansa hatayı ve kendini olabildiğince objektif bir şekilde değerlendirmek hatalı davranışın tekrarlanmamasına yardımcı oluyor.

Sonuç olarak kendimizi affetmek sadece kendimizle olan ilişkimizi değil aynı zamanda partnerimizle olan ilişkimizi de etkiliyor. Bu durum kendi duygu ve düşüncelerimize nasıl yaklaştığımız ve partnerimizle nasıl bir iletişim kurduğumuza bağlı olarak farklılık gösterebiliyor. Hatalar söz konusu olduğunda çaresiz değiliz. Durumu objektif bir şekilde değerlendirmek ve değişim için adım atmak hem kendimizi affetmemize hem de ilişkimizi olumlu bir şekilde sürdürmemize yardımcı oluyor.

[1] Bauer, L., Duffy, J., Fountain, E., Halling, S., Holzer, M., Jones, E., . . . Rowe, J. O. (1992). Exploring self-forgiveness. Journal of Religion and Health, 31, 149-160.
[2] Thompson, L. Y., Snyder, C. R., Hoffman, L., Michael, S. T., Rasmussen, H. N., Billings, L. S., . . . Roberts, D. E. (2005). Dispositional forgiveness of self, others, and situations. Journal of Personality, 73, 313-359.
[3] Proulx, C. M., Helms, H. M., & Buehler, C. (2007). Marital quality and personal well-being: A meta-analysis. Journal of Marriage and Family, 69, 576-593.
[4] Van Lange, P. A. M., & Rusbult, C. E. (2012). Interdependence theory. In P. A. M. Van Lange, A. W. Kruglanski, & E. T. Higgins (Eds.), Handbook of Theories of Social Psychology (Vol. 2, pp. 251-272). Thousand Oaks, CA: Sage.
[5] Wohl, M. J. A., DeShea, L., & Wahkinney, R. L. (2008). Looking within: Measuring state self-forgiveness and its relationship to psychological well-being. Canadian Journal of Behavioural Science/Revue Canadienne Des Sciences Du Comportement, 40, 1-10.
[6] Pelucchi, S., Paleari, F. G., Regalia, C., & Fincham, F. D. (2013). Self-forgiveness in romantic relationships: It matters to both of us. Journal of Family Psychology, 27(4), 541.

Benzer yazılar

Winslow Homer – On the Stile

Romantik İlişkilerde Takım Olabilmek: Ortak Hedefler

Aşk ve uyum mutlu bir romantik ilişki için önemli olsa da ortak ilişki hedefleri belirlemek, güçlü ve sürdürülebilir bir ilişkiye sahip olmamızda önemli bir rol oynuyor.
Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.

“Her şey yolunda gidiyor, mutlaka kötü bir şey olmalı!”

Yaz Yaklaşırken: Duygusal Yeme Nedir?

Sağlıklı kiloya kavuşamamamızın nedeni nasıl yediğimizden öte neden yediğimizde saklıysa?

Bu Ne Biçim Özür?

Bazen partnerimiz bizden özür dilediğinde ya da biz ondan özür dilediğimizde “Bu ne biçim özür!” diye karşılık alabiliyor ya da verebiliyoruz. Bunu işitmemenin ya da söylememenin bir yolu ise ilişkinizdeki farklı özür dileme biçimlerini bilmek ve bunlara hakim olarak özür dilemekten geçiyor.

Olgun Bir İlişkiye Nasıl Sahip Olurum?

İlişkinizin ne kadar olgun olduğunu merak ediyorsanız bu yazımıza mutlaka bir göz atın!

Duygularımızla ilgili öğrendiğimizi unutmamız gereken 7 şey

Duygularımız söz konusu olduğunda bazı hatalı düşüncelere sahip olabiliyoruz. Bu düşünceleri, doğru ve bize iyi gelecek düşüncelerle değiştirmek mümkün! Buyrun yazımıza…

Yoğun Hissedilen Duygularla Nasıl Baş Edilebilir?

Yoğun duygular aniden zihninize üşüşünce durup kendi içsel kaynaklarınıza göz atmaya ne dersiniz?
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!

footer