İş Yerinde ve Hayatta Belirsizlikle Baş Etmek

Beyzanur Arıcan Dinç

Beyzanur Arıcan Dinç

İş Yerinde ve Hayatta Belirsizlikle Baş Etmek

Uncertainty - Lia Kimura

Uncertainty - Lia Kimura

Kişiler hayatlarının gidişatı üzerindeki kontrollerini zaman zaman yitirebiliyorlar. Genelde beklenmedik şekilde ortaya çıkan belirsizlik hissi kişileri strese sokarak olumsuz duyguları daha fazla hissetmelerine yol açıyor. Belirsizliğe bazen ekonomik kriz bazense bir doğal afet sebep olabiliyor. Belirsizliğe verilen tepki kişiden kişiye değişiyor. Bazı kişiler belirsizliğin getirdiği stresi daha kolay atlatırken bazıları bu durumdan büyük zarar görüyor. Belirsizliği ortadan kaldırmak mümkün olmasa da belirsizlik hissiyle daha kolay baş etmemizi sağlayacak bazı öneriler bulunuyor. Bunlardan 5 tanesini sizin için derledik.
relate-banner

  1. Geçmişteki başarılarınızı düşünün. Muhtemelen bu belirsizlik, stres yaşadığınız ilk durum değil. Daha önceden kendinizi çok stresli hissettiğiniz fakat zamanla atlattığınız anılarınızı düşünün. Stresle savaşırken başarı kazandığınız durumlarda neyi doğru yaptınız ve nerelerde kendinizi geliştirmeniz daha iyi olurdu? Geçmişteki tecrübelerinizden ders çıkararak bunları şimdiki durumla baş etmek için kullanabilirsiniz.
  2. Kontrol edemeyeceğiniz şeyler üzerine çok kafa yormayın. İnsanlar stresli olduklarında en kötü senaryoları düşünmeye başlayabiliyorlar. Sürekli olumsuz şeyler üzerine konuşmaktan, düşünmekten ve şikayet etmekten vazgeçin. Örneğin, bir doğal afet için gerekli tedbirleri aldıktan sonra başınıza neler gelebileceği hakkında daha fazla düşünmenizin size pek faydası olmuyor. Hatta bunu yapmak sürekli olarak korku duymanıza ve daha fazla stres yaşamanıza sebep olabiliyor.
  3. Öz bakımınıza dikkat edin. Stres bazen kişilerin sağlıklı hayat tarzlarını ve düzenli alışkanlıklarını bırakmalarına sebep olabiliyor. Örneğin, artık sağlıklı yemekler yapmak veya her gün spora gitmek sizin için bir anlam ifade etmiyor gibi hissedebilirsiniz. Fakat öz bakım kişilerin kendisine olan güvenini ve saygısını besliyor. Bu sebeple stresli olsanız dahi uyku saatlerinize ve beslenmenize özen gösterin.
  4. Yeni beceriler edinin. Hayatın nispeten daha sakin ilerlediği ve daha az belirsizlik olan zamanlarda yeni şeyler deneyerek zor zamanlarda işinize yarayabilecek beceriler edinin. Örneğin, stressiz dönemlerden geçerken adrenalin sporları yapmak veya küçük riskler almak sizi stresli olduğunuzda kullanabileceğiniz güven ve becerilerle donatabiliyor.
  5. Kendinize tavsiye verin. Bazen içinde bulunulan durumu dışarıdan görmek zor olabiliyor. Yaşadığınız deneyimi aslında en yakın arkadaşınız yaşıyormuş gibi düşünün. Ona ne tavsiyeler verirdiniz ? Neler söylerdiniz ? Kendinizi dışarıdan, farklı bir bakış açısıyla görmek şartları değerlendirirken size kolaylık sağlayabiliyor.

[1] The great unknown: 10 tips for dealing with the stress of uncertainty. (2020, September 06). APA. Retrieved from https://www.apa.org/topics/stress-uncertainty

Benzer yazılar

Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!
Anonim - Acrobats (1822)

İş Yerinde Kültürel Çeşitlilik

Şirketler çalışanlarına kültürel çeşitliliğin ve eşitliğin olduğu çalışma ortamları sağlamalı. Bu doğrultuda atılması gereken adımlar neler?
Humiliated Ancestor 7 - Salman Toor

İş Yerinde Öz Saygı

İş yerinde öz saygımıza tehdit oluşturabilecek birçok durumla karşılaşsak da öz saygımızı güçlendirebileceğimiz stratejiler bulunuyor!
Henri Merke - Cries of London, No. 3: Last Dying Speech and Confession (1799)

İş yerinde ağlıyor musunuz? Sorun değil!

İş yerinde ağlamak zayıflık belirtisi olarak görülebiliyor. Halbuki bazen yapmamız gereken savunmasızlığımızı kabul etmek oluyor.
Chop Suey - Edward Hopper (1929)

İş Mülakatlarında Sormanız Gereken Sorular

İş mülakatlarında sorulan sorulara verilen cevaplar ne kadar kritik olsa da fırsatınız olduğunda sizin de sorabileceğiniz sorular bulunuyor!
Father and Child - Sheri Gee

Çocuk Gelişiminde Babanın Rolü ve Önemi

Çocuğa en iyi şekilde annenin bakabileceğini, babaların sadece yedek oyuncu olduğunu düşünenlerden misiniz? O halde buyrun yazımıza!
Manipulation - Kareem Helmy

Manipülasyonla Nasıl Baş Edebiliriz?

Manipülasyon hepimizin yapabildiği ya da maruz kalabildiği bir davranış. Peki sık sık karşılaştığımız bu davranışla nasıl baş edebiliriz?
Untitled - Herman Henry Wessel

İş Yerinde Zehirli İlişkileri Tanımak

İş yerinizde kontrolcü ve manipülatif kişilerle muhattap oluyor olabilir misiniz? İşte bunu anlamanın yolları!
Social Anxiety - Marla Edwards

Ofis Ortamındaki Öfke Ev Hayatına Nasıl Yansıyor?

Ofis ortamında karşılaştığımız ve ruh halimize etki eden kabalık, eve gittiğimizde kolaylıkla etkisini yitirmiyor. Peki ya ne yapmalı?
Office at Night - Edward Hopper

İş Yerinde Tükenmişliğe Neler Sebep Olur ve Bunlarla Nasıl Baş Edilir?

Tükenmişlik hissedenler işlerinden keyif almıyor, takdir gördüklerini hissetmiyor ve sürekli yorgun hissediyorlar. İşte baş etme yolları…

footer