Romantik İlişkilerde İletişim ve Yakınlık

Romantik İlişkilerde İletişim ve Yakınlık

Persuasion - Leonard Campbell Taylor

İyi ve pozitif bir iletişim başarılı yakın ilişkilerin önemli bir göstergesi ve ilişkilerin her aşamasında önem taşıyor. 210 çiftin yer aldığı bir çalışmada, çiftlerin arasında evlilik öncesinde gözlemlenen olumsuz iletişim tarzlarının evliliklerin ilk 5 yılına da yansıdığı bulunuyor. Üç farklı kültürel grupta yer alan çiftler arasındaki iletişimi konu alan başka bir çalışmada ise aynı şekilde olumlu ve olumsuz iletişim davranışlarının, evlilik doyumu ile güçlü bir ilişkisinin olduğu görülüyor. Bu sonuç üzerinde kültürel grubun bir etkisi bulunamıyor.


İletişim ve yakınlık birbiriyle doğrudan ilişkili kavramlar. Çiftlerin, özellikle de mutsuz partnerlerin sık sık "iletişim kuramıyoruz" diye şikayet ettiklerini duyuyoruz. Fakat aslında bir ilişki içerisindeyken iletişim kurmamak imkansız. Romantik ilişkideki iki kişi arasında konuşmanın, fiziksel temasın, gülümsemelerin veya kendini açmanın olmaması, insanların birbirlerine karşı sahip oldukları duygular hakkında aslında çok fazla şey söylüyor. İletişim kurma isteği ve yeteneği, bir ilişkinin sağlıklı bir şekilde devam etmesine ve kişilerin o ilişkideki mutluluğuna büyük ölçüde katkıda bulunuyor. İyi haber şu ki etkili iletişim becerileri öğrenilebiliyor ve geliştirilebiliyor. 

İletişim, mesajların hem iyi bir şekilde gönderilmesine hem de alınmasına bağlı olarak gerçekleşiyor. Açık bir mesaj gönderdiğine inanmak, mesajın sizin niyet ettiğiniz şekilde anlaşıldığının garantisini vermiyor. Birinin demek istediği şey hakkında tahminlerde bulunarak onu yanlış anlamak oldukça olası. Yolladığınız mesajın nasıl anlaşıldığını görmenin en iyi yolu ise karşınızdaki kişiye ne anladığını sormak. Bunun için karşınızdaki kişiyle Virginia Satir'in önerdiği alıştırmayı yapabilirsiniz: Partnerinizle karşılıklı oturun ve biriniz doğruluğuna inandığı bir cümle söylesin. Diğeri "Yani …"diye cevap versin ve doğru anlayıp anlamadığını ona göstersin. Egzersizin amacı karşı taraftan üç "evet" cevabı almak.

Örneğin;

-Burası çok sıcak.

+Yani rahatsız oldum mu demek istiyorsun?

-Evet.

+Yani ben de mi terlemeliyim?

-Hayır.

+Yani sana bir bardak su mu getirmeliyim?

-Hayır.

+Yani bu konuda bir şey mi yapmamı istiyorsun?

-Evet.

Bunu daha sonra bir soru ile deneyebilirsiniz. Unutmayın, öncelikli amaç sorunun anlamını kavramak, soruyu cevaplamak değil.

İletişim becerilerinin belki de en kritik olduğu noktalardan biri de çatışma zamanları. Söylediğimiz bir söz, tartışmayı büyütüp başka noktalara taşıyabilir veya bir cümle veya bir dokunuşla tartışmanın çok daha sakin bir şekilde ilerlemesini sağlayabiliriz. Anlaşmazlık ve çatışmalar ortaya çıktığında diğer kişiyi suçlama ve çatışmanın yaratılması ve sürdürülmesindeki kişisel sorumluluğu reddetme veya en aza indirme yönünde doğal bir eğilimimiz bulunuyor. Halbuki böyle durumlarda karşı tarafı suçlamaktan kaçınmak ve her iki taraf için de kabul edilebilir çözümler bulmak için birlikte çalışmaya odaklanmak gerekiyor. Suçlama, bir tarafın diğerini yenmeye çalıştığı rekabetçi bir çaba iken gerçek iletişim, partnerlerin anlaşmaya odaklandığı işbirlikçi bir çabayı yansıtıyor. 

Sözsüz iletişimin de sözlü iletişim kadar önemli ve geniş yeri bulunuyor. Sözsüz iletişim; vücut dili, göz teması, tonlama, jest, mimik veya temas gibi çok çeşitli biçimler alıyor. İletişim esnasında sözlü ve sözsüz öğeler arasında bir tutarsızlık olan karışık mesajlar göndermek mümkün olabiliyor. Bu durumda alıcı bir şey duyuyor fakat aynı anda başka bir şey hissediyor. Sözlü ve sözsüz mesajlar çeliştiğinde, insanlar sözsüz bilgilere daha çok güvenme eğiliminde oluyor. Örneğin, partnerinizin en sevdiği televizyon programını izlemek için koltuğuna yığıldığını ve size şöyle dediğini düşünün: "Yardımcı olabileceğim bir şey var mı?" Burada sözlü mesaj her ne kadar yardım etme isteğini ifade etse de sözsüz eylemler tam tersini gösteriyor. Mesajı gönderen, alıcının sözsüz ipuçlarına cevap vermesini umarak programını izlemeye devam ederken aynı zamanda yardım etmeye istekli olduğu izlenimini veriyor. 

Bunun gibi karışık mesajların önüne geçmek ve partnerinizle sağlıklı iletişim kurabilmek için aranızdaki sözsüz iletişime dikkat etmek çok işe yarıyor. Partnerinizi dinlediğinizi, söyleyeceklerinin sizin için önemli olduğunu göstermek ve onu daha iyi anlamak için göz teması kurmak iyi bir yöntem. Partnerinizin stresli olduğunu gördüğünüzde ona sarılmanız veya hafif bir dokunuşunuz, konu hakkında konuşmak istemese bile yanında olduğunuzu gösterecektir. Ayrıca, sözsüz ipuçlarına dikkat kesilmek ne hissettiğini söyleyemeyen partnerin anlaşılmasına yardımcı olabilir. Örneğin, bulaşık makinesini boşaltırken çok fazla ses çıkarıyorsa belki de sizinle kızgın olduğu bir konu hakkında konuşmak istiyordur. Tartışma esnasında ses tonuna dikkat etmek, yüzünüzü partnere doğru çevirmek ve hatta temas kurmak çatışmanın daha sağlıklı geçmesini sağlıyor. Bu anlarda sinirli olsanız da göz devirmekten, küçümseyici veya sıkılmış olduğunuzu belirten mimiklerden kaçınmak gerekiyor.

Hepimiz her gün farklı sebeplerle karışık mesajlar gönderiyoruz ancak bu mesajlar genellikle iletişimimizde net ve dürüst olma isteksizliğinden kaynaklanıyor. Karışık mesajlar, doğru anlaşılmaya engel olabiliyor. Dürüstlük ve açıklık iletişimdeki yanlış anlamaları ve karışıklıkları en aza indiriyor.

[1] Markman, H. J., Rhoades, G. K., Stanley, S. M., Ragan, E. P., & Whitton, S. W. (2010). The premarital communication roots of marital distress and divorce: the first five years of marriage. Journal of Family Psychology, 24(3), 289-298.
[2] Rehman, U. S., & Holtzworth-Munroe, A. (2007). A cross-cultural examination of the relation of marital communication behavior to marital satisfaction. Journal of Family Psychology, 21(4), 759-763.
[3] Olson, D., Olson-Sigg, A., & Larson, P. J. (2008). The couple checkup: Find your relationship strengths. Thomas Nelson.
[4] Satir, V. (2016). İnsan Yaratmak (S. Yeniçeri, Çev.). İstanbul: Beyaz Yayınları (Orijinal çalışma basım tarihi 1988)[5] Olson, D., DeFrain, J., & Skogrand, L. (2019). Marriages and families: Intimacy, diversity, and strengths (9th Edition). New York, NY: McGraw Hill.

Benzer yazılar

The End of the F***ing World

Ergenlik dönemindeki iki gencin yaşadıkları travmatik deneyimlerin kendileriyle ve başkalarıyla olan ilişkilerini nasıl şekillendirdiğine odaklanan, kara mizah ve dram türünde bir mini dizi izlemek ister misiniz?

İlişkisiz, Mutlu, Huzurlu

Herkes romantik bir ilişkiye sahip olmak zorunda mı? Tek başımıza mutlu olmamız mümkün değil mi? Seçilmiş bekarlık kavramıyla tanışın!

Hamlet’in Ophelia’sı ve Ophelia Sendromu

Shakespeare’in Hamlet oyunundaki Ophelia karakterini ve adını verdiği Ophelia Sendromu’nu beraber inceleyelim!

Sorunun Kimde Olduğunu Ben Nereden Bileyim?

İlişkilerinizde oluşan problemler karşısında “sorun sahiden de bende mi?” diye soruyorsanız yazımıza bir göz atmanızı öneririz.

Çatışmalar En İyi Ne Zaman Çözümlenir?

Siz de son zamanlarda hayatınızda pek çok çatışmayla başa çıkmaya çalışıyorsanız bu yazı tam size göre!

Yapıcı Tartışmalar için 7 Öneri

Tartışmalar her zaman kötü müdür? Tartışmaları nasıl ilişkinizi geliştirmek için kullanabileceğinizi bu yazıyla öğrenebilirsiniz.

Romantik İlişkilerde Cinsel Hayat ve İletişim

Romantik ilişkide cinsel hayatın iyi olması için partnerlerin sürekli açık iletişim kurması gerekiyor. Nasıl diye merak ediyorsanız cevapları yazıda!

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!

“Sanki aramıza bir duvar örüldü, şimdi ne yapmalı?”

Bazen romantik partnerlerin arasına duygusal bir mesafe girebiliyor. Bu durumun işaretlerini ve bu durumla nasıl başa çıkılabileceğini sizin için derledik.

Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?

Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?

İlişkinin Ana Kuralları

İlişkinizde partnerinizle birlikte belirlediğiniz bazı kurallar o ilişkinin daha sağlıklı yürümesini sağlayabilir. Gelin birlikte bakalım.

Arkadaşlık İlişkilerinin Mutsuz Sonu: Arkadaş Ayrılığı

Bir zamanlar bizi bizden iyi bilen dostlarımız zamanla birçok sebeple hayatımızdan çıkabiliyor. Bu yazıda arkadaş ayrılıklarını ve ayrılık acısını inceledik!

Aşkın Ömrü Ne Kadar?

Uzun süreli bir ilişkide tutkuyu korumak mümkün mü yoksa aşk zamanla azalarak biter mi? Yoğun duygular, geçen zamana karşı koyabilir mi?

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.

Toksik Ebeveynlik

Ebeveynlerimizle kurduğumuz ilişkiler kimi zaman olumlu kimi zaman zorlayıcı olabiliyor. Peki kurduğumuz bu ilişki aslında toksikse?

Örgütsel Bağlılık Neden Önemli?

Örgütsel bağlılık ile çalışanların iş performansı, motivasyonları, işten ayrılmaları ya da devam etmeleri arasında bir ilişki bulunuyor.

İnsan Cinselliğinin Temel Parçalarından Biri: Cinsel Fanteziler

Fanteziler, cinselliğin gerçek fakat bir o kadar da konuşulmayan tarafı. Bu konudaki soru işaretlerinizi giderecek bir yazı hazırladık.

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.

Ebeveynlerimizden Sürekli Duyduğumuz 6 Cümle

Zihnimize ebeveynlerimizin sesiyle kazınan bazı cümleler var. O cümlelerden altısını seçtik. Bakalım aralarında size de tanıdık gelenler var mı?

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.

Romantik İlişki İçerisindeyken Kendimizi Hangi Yollarla Sabote Ederiz?

Romantik ilişkinizde yolunda gitmeyen şeyler mi var? Peki ya ilişkinizi farkında olmadan sabote eden sizin davranışlarınızsa?

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar ve Romantik İlişkiler

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hem fiziksel hem de psikolojik sağlığı olumsuz etkiliyor. Peki, ilişkiler bu etkileri azaltabiliyor mu?

Partnerlerin Sorun Çözme Becerilerinin İlişkiye Etkileri

Tartışmalar sağlıklı bir şekilde çözülemediği zaman ilişkiye zarar verebiliyor. Sorun çözme becerilerimiz bu süreci nasıl etkiliyor?

İlişkide Şakacı ve Eğlenceli Olmak

Eğlenceli anıları tekrar hatırlayıp birlikte gülmek veya partneri "minik kuşum" gibi yeni ve farklı bir hitap şekliyle şaşırtmak ilişkilere iyi geliyor.

Boşanma Sonrasında Takım Olabilmek

Boşanma sonrası, ebeveynlerin bir takım olarak hareket etmesi ve çocuklarının sürece uyum sağlamalarına destek olmaları geçiş dönemini kolaylaştırıyor.

Hibrit Çalışmaya Geçmenin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - 1

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Kendinize sorduğunuz bazı sorular, stresle baş etmenize yardımcı olacak.

Hassas Biri Olabilir Misiniz?

"Neden böyleyim?", "Neden her şeyi kafama takıyorum?" ya da "Neden ayrıntılarda boğuluyorum?" gibi sorular zihninizden geçiyor mu? İşte hassas bir insan olduğunuzun göstergeleri.

Beden algımız romantik ilişkimizi etkileyebiliyor.

Daha olumlu bir beden algısına sahip olan kişiler partnerleriyle kurdukları romantik ve cinsel ilişkilerde daha fazla memnuniyet duyabiliyorlar. Peki neden?

Romantik İlişkilere Dair Yanlış İnanışlar

Her birimiz zihnimizde bazı yargılarla ilişkilere başlıyor ve bu ilişkileri sahip olduğumuz yargılarla sürdürüyoruz. Peki sahip olduğumuz yargılar bilimsel açıdan yanlış olabilir mi?

Aynı evde yaşamak ilişki için gerçekten de önemli mi?

İleri yaştaki insanlar arasında ilişkiyi ayrı evlerde sürdürmek alternatif bir seçenek haline gelebiliyor. Peki bu tarz bir ilişki kişilere neler sunuyor?

Neden Fedakarlık Yapıyoruz?

Partneriniz veya ilişkiniz için başka bir şehre taşınır mıydınız? İlişkilerde fedakarlık yapma motivasyonumuz üzerine okumak için tıklayın.

Sıcaktan Etkilenen Hayvanlara Çocuklarla Birlikte Destek Olmak

Sıcak yaz günleri sadece bizi değil aynı zamanda hayvanları da etkiliyor. İşte, bu günlerde zorlanan hayvan dostlarımıza yardım ederken çocuğunuzun size eşlik etmesini sağlayacak dört öneri!

Partnerimle Olan Tartışmalarda Neden Sürekli Savunmaya Geçiyorum?

Partnerinizle tartışırken kendinizi sürekli savunmaya geçer bir halde mi buluyorsunuz. Peki bunun sebebi ne olabilir?

"Seni Seviyorum" demeden sevgi göstermenin yolları

Sevgiyi göstermenin tek yolu "Seni seviyorum." cümlesinden geçmiyor. Başka davranışlar da karşı tarafa sevginizi derinden hissettirebiliyor.

Duygusal Zeka Nedir? - 1

Duygusal zekası yüksek insanlar; duyguları okuma, anlama ve düzenleme konusunda öne çıkıyorlar. Duygusal zekayı ve ilişkilere etkisini inceledik.

Romantik İlişkilerde İletişim ve Yakınlık

İyi ve pozitif bir iletişim başarılı yakın ilişkilerin önemli bir göstergesi ve ilişkilerin her aşamasında önem taşıyor.

Bir ilişkiyi bitirmemiz gerektiğinin 7 işareti

"Partnerimden ayrılmalı mıyım?" tarzında düşünceler zihninizden geçip duruyorsa bu listedeki işaretler size bir fikir verebilir.

Hamilelik Sonrası Depresyon Yaşamam Benim Suçum Mu?

Hamilelik sonrası kadınlar depresyon semptomları gösterebiliyorlar. Peki bu durum anne ve bebek arasında oluşacak bağı ne şekilde etkiler?

Baba Oldum, Peki Ya şimdi?

Baba olana dek yaşanan o sevinç, çocuk dünyaya geldikten sonra yerini endişeye bırakabiliyor. Peki bu süreçte babalar ne yapabilir?

Romantik İlişkilerde Empati

Sıklıkla karşımıza çıkan empati kavramı hem bilişsel hem duygusal unsurlar içeriyor. Romantik ilişkilerde empati nasıl karşımıza çıkıyor?

Hayvan şiddetine Tanık Olan Çocukla Nasıl Konuşmalıyız?

Bir hayvanın şiddete maruz kaldığına tanık olan çocuk bu durumdan nasıl etkilenir? Peki ya çocukla nasıl iletişim kurulmalı?

Kardeşler Arasındaki Çatışmalarda Ebeveynin Rolü

Çocuklarınız tartışırken arasına girmeli misiniz, yoksa kendi hallerine bırakmak ilişkileri adına daha mı sağlıklı? Cevabı yazımızda!

Erkekliği Yeniden Tanımlamak: 4:44

Geleneksel erkekliğin özellikleri arasında feminen ve güçsüz görünmemek yer alıyor. Jay-Z’nin albümü ise bunu değiştiriyor!

Nasıl daha adil bir şekilde tartışabilirsiniz?

Tartışmalardan hep zararlı çıkıyor ve tartışmaların asla istediğiniz gibi sonuçlanmadığını mı düşünüyorsunuz? O halde bu önerilere bir göz atın!

Otizm Spektrum Bozukluğu ve Romantik İlişkileri

Otizm spektrum bozukluğu yakınlık ve bağ kurmaya engel değil... Peki bu durum romantik ilişkilerimizi nasıl etkiliyor olabilir?

İlk görüşte aşk mı, arkadaşlıktan doğan aşk mı?

İlk görüşte aşık olduğunuz biriyle mi olmak isterdiniz, yoksa uzun süreli arkadaşlığın sonunda kurulan beraberlik mi sizi daha mutlu ederdi?

3-4 Yaş Grubu için Oyun Önerileri

Çocuğunuzla oynamak için yeni oyunlar bulmakta zorlanıyor musunuz? 3-4 yaş grubundaki çocuğunuz için bazı oyun önerilerimiz var!

İlişkide Partnerinizden Beklemeye Hakkınız Olan 8 şey

"Partnerimin beni sevdiğini biliyorum ama hiç söylemiyor." Partnerimizden beklemeye ve istemeye hakkımız olan "temel" şeyleri anlatıyoruz.

Çocukların Ev Ödevlerinde Ebeveynlerin Rolleri

Çocuklar ev ödevlerini bitirmeye karşı isteksiz olabiliyor. Ebeveyn olarak ödev zamanlarında çocuğunuza nasıl destek olabilirsiniz?

DEHB - Yanlış Bilinenler

"Dikkat eksikliği gerçek bir problem değildir!" deyip geçmek çocuğunuzun yaşadığı zorlukları göz ardı etmenize yol açabilir. İşte işin aslı!

Çocuklarda Mental Sağlığı Destekleme Yolları

Çocuğunuzun mental sağlığını güçlendirmek ve desteklemek için bir ebeveyn olarak yapabilecekleriniz bulunuyor. Detaylar yazımızda!

Daha İyi Bir Ayrılık İçin Yapabileceğiniz 7 şey

Bazen hiç kabul etmek istemesek de, daha iyi olabilmek için bize zarar veren ilişkilerden kurtulmamız ve onlardan uzaklaşmamız gerekiyor.

Birini çekici bulmak yapılan paylaşımı artırıyor.

Birini çekici bulmak, o kişiyle daha çok şey paylaşmamızı sağlar mı? Bir diğer deyişle insanların görüntüleri davranışlarımızı etkiler mi?

Müzik Dinlemek Sizi Daha Zeki Ve Üretken Yapabilir Mi?

Müziğin duygularımız ve motivasyonumuz üzerindeki etkisi kanıtlanmış bir gerçek. Peki müziği üretkenliği arttırmak için kullanmak mümkün mü?

Çalışanlarla Ruh Sağlığı Hakkında Konuşmak

Ruh sağlığı hassas bir konu ve hele de iş yerinde bununla ilgili konuşmak kolay olmayabilir. Bu yazımız bu konuda size yardımcı olabilir.

Romantik ilişkinizde sorgulamanız gereken davranışlar

İlişkinizde bazı durumların sürekli yaşanıp bunların sizi yorduğunu mu hissediyorsunuz? O halde bazı davranışlara birlikte göz atalım.

Çocukluk Çağında Duygusal İhmale Maruz Kalmak

Bir çocuğun en çok ihtiyacı olan şeylerden biri de ilgi görmek! Ebeveyni tarafından ihmal edilen çocuğun öz benliği zedelenebiliyor.

Sahtekarlık Sendromu (Imposter Syndrome) Nedir?

İç sesiniz bulunduğunuz konumu hak etmediğinizi ve oraya şans eseri geldiğinizi söylüyorsa Sahtekarlık Sendromu'ndan muzdarip olabilirsiniz.

Sosyal medyadaki çekici adaylar ilişkiyi nasıl etkiliyor?

Sosyal medya alternatif partnerlerin varlığını kimi zaman adeta gözümüze sokuyor. Peki bu durum ilişkimizi nasıl etkiliyor?

Çocuk Gelişiminde Babanın Rolü ve Önemi

Çocuğa en iyi şekilde annenin bakabileceğini, babaların sadece yedek oyuncu olduğunu düşünenlerden misiniz? O halde buyrun yazımıza!

Duygusal Patlamaların Bazı Olası Sebepleri

Bir anda fazla öfkeleniyor veya hiç beklenmedik anlarda fazla endişe mi yaşıyorsunuz? Bu duygu patlamalarının neden olabileceğini anlattık.

Güvenli bağlanma partneri daha rahat tanımayı sağlıyor.

Partnerimiz hakkında yeni bilgiler edinmek ona duyduğumuz güveni ve yakınlığı artırıyor. Peki hangi faktörler bu süreci etkiliyor?

İş Yerlerinde Cinsiyet Eşitsizliği - 1

İş yerinde cinsiyet eşitsizliği hala bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Temsil imkanı sağlansa bile kadınlar sorunlarla karşılaşıyorlar.

Gaslighting Mağduru Olabilir Misiniz?

"Hayır yanlış hatırlıyorsun.", "Öyle bir şey yaşanmadı." Bu cümleler tanıdık geliyor mu? Eğer öyleyse gaslighting'e uğruyor olabilirsiniz.

Ya hiç tanışmasaydınız?

Ara sıra partnerinizle hiç tanışmadığınızı, yollarınızın hiç kesişmediğini düşündüğünüz oluyor mu? Peki sizce bu ilişkinizi etkiler mi?

Toksik Bir İlişkide Olduğunuzun İşaretleri

Partneriniz tarafından hiç desteklenmediğinizi fark ettiniz mi hiç? Peki ilişkinizin kötü yanlarınızı ortaya çıkarttığını düşündünüz mü?

Partnerimizin sosyal medyasını neden takip ediyoruz?

Partnerlerimizin sosyal medya hesaplarında ne paylaştığını neden durmadan kontrol ederiz? Çalışmalar bu konuda ne diyor?

Sosyal Medya Gençleri Nasıl Etkiliyor?

Sosyal medya hesapları sonsuz bir vakit geçirme aracı. Peki bunun üzerimizdeki olumlu ve olumsuz etkileri neler oluyor?

Farkındalık Meditasyonu Liderlik Becerilerine Nasıl Katkı Sağlar?

Son yıllarda oldukça popülerleşen farkındalık meditasyonu liderlik becerilerimizi geliştirmek konusunda da yardımcı olabilir!

Bir İlişkiyi Sağlıklı Kılan 6 Unsur

Deli divane aşık olmak, bütün günü birlikte geçirmek, her şeyi açık açık konuşabilmek, hiç kavga etmemek… Bir ilişkiyi sağlıklı kılan nedir?

Flört halini yüz ifadelerinden anlayabilir miyiz?

Birinin sizinle flört ettiğini anlamak için hangi sinyallere odaklanmak gerektiğini bilemiyorsanız bu yazımız tam size göre!

Algılanan Partner Duyarlılığı

Partner duyarlılığı, partnerimizle olan yakınlığın geliştirilmesinde önemli bir yere sahip. Bu konunun detayları ve önerilerimiz yazımızda!

Çocuğunuzu hem sevip hem de...

Annelik her zaman mutlu anlardan ibaret olmayabiliyor. Sınır koymakta ya da benliğinizi korumakta zorlanıyorsanız yalnız değilsiniz.

İş Hayatındaki Bilişsel Hataları Azaltmak Mümkün mü?

İş yerlerinde gün içinde birçok hataya şahit oluyoruz. Bunlardan bazıları bilişsel kaynaklı oluyor. İşte bu durumun bazı sebepleri…

Karşınızdaki Kişiyle Yakınlık Kurmanıza Yardımcı Olan 36 Soru

Bir insanı tanımak, o kişiyle yakınlık kurmak ve bu yakınlığın dozunu ayarlamak kolay olmayabiliyor. Bu sorular işinizi kolaylaştıracak!

Pop şarkılarında Toksik İlişkilenme Örnekleri

Gitme yoksa atlarım en yakın köprüden... Hepimizin bildiği o şarkılarda işlenen toksik ilişki örneklerini gördüğünüzde çok şaşıracaksınız!

Sosyal kaygı bozukluğu iletişim kurmayı nasıl etkiler?

Sosyal kaygı bozukluğu yaşayan kişiler, başkalarıyla olan iletişimlerinde problemler yaşayabiliyorlar. Peki nasıl ve neden?

Ayrılık Sonrası Kişisel Gelişim

Ayrılığın getirdiği hislerle nasıl başa çıkacağım? Kendimize şefkat göstermek bu acıyla baş edebilmemize yardımcı oluyor. İşte daha fazlası!

İlişkileri Boşanmaya Sürükleyen Davranışlar

İyi günde, kötü günde bir arada olmaya evet desek de gün geliyor ki ilişkiyi daha fazla sürdüremez oluyoruz. Boşanmaya ne sebep oluyor?

Gaslighting nedir?

Sürekli fazla hassas olmakla suçlanıyor ve yaptığınız her şeyin yanlış olduğunu hissediyorsanız, gaslighting'e uğruyor olabilirsiniz.

9 Maddede Olumlu Ebeveynlik

Olumlu ebeveynliğin çocuklara da ebeveynlere de çok iyi geldiğini biliyoruz. Sizin için bu ebeveynlik tarzının 9 temel maddesini derledik.

Aşağılık Kompleksine Değinen İki Büyük Klasik

Bireyin kendini diğer insanlardan daha aşağı görmesi yüzyıllardır edebiyat eserlerine konu oluyor. İşte bu konuda iki klasik!

Flörtleşme Çeşitleri

Araştırmalar 5 farklı flört çeşidi olduğunu gösteriyor. Peki ya siz bu beşinden hangilerini sergiliyorsunuz? Öğrenmek için buyrun yazıya!

Porto - Aşkın Büyüsü

İlk görüşte aşka inanır mısınız? Yoksa insanlar birbirini tanıdıkça mı aşık olurlar? Buyrun Porto- Aşkın Büyüsü filmi incelememize!

Dünya sevdiklerimizle beraberken daha güzel görünüyor.

Size de bir güneşin batışı, bir filmin huzurlu sonu ya da bir yemeğin tadı sevdiklerinizle olduğunuzda daha güzel geliyor mu?

Özür Dilerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Hata yapmak, sevdiklerimizin kalbini kırmak çok kolay olsa da üzgün olduğumuzu karşı tarafa iletmek kimi zaman çok zor olabiliyor.

Bağlanma stilimiz tartışma tarzımızı etkiliyor.

Tartışmak ilişkilerin çok doğal bir parçası. Peki bağlanma stillerinin tartışma şekillerimizi bile etkileyebileceğini hiç düşünmüş müydünüz?

Korkulu kaçınmacı bağlanma cinselliğimizi de etkiliyor.

Cinsellik yaşarken her seferinde partnerinizin isteklerini ön plana mı koyuyorsunuz? Bu durum bağlanma stilinizle ilgili olabilir.

Tek çocuklar narsisizme daha mı meyilliler?

"Tek çocuk muymuş? O halde kesin şımartılmıştır ve kendini çok beğeniyordur." Bu tarz önyargılara karşılık çalışmalar ne diyor dersiniz?

Neden Friendzone'a Düşüyoruz?

Seni seviyorum! Ama arkadaş olarak. Sevgili miyiz, arkadaş mı, aralarında sıkışık kaldık mı? Friendzone kavramının detayları bu yazımızda.

Romantik İlişkilerde Duygusal Manipülasyon

Zaman zaman partnerinizi suçlu hissettiriyor musunuz? Peki arada bir pasif-agresif davranıyor musunuz? Yazımıza bir göz atmanız gerekebilir!

Romantik İlişkilerde Öfke

Öfkeyi ifade etme biçimlerimiz birbirinden nasıl farklılaşıyor? Gerçekten de öfkemizi partnerlerimizden çıkarmaya meyilli miyiz?

Partner ile Açık İletişim Kurmak

Partnerinizle bazı konuları konuşmaktan kaçındığınızı ya da konuşmayı ertelediğinizi hissediyor musunuz? Çözümü yazımızda bulabilirsiniz.

İyi Bir Lider Nasıl İlişkilenir?

Ekibiyle iyi iletişim kurabilen insanlar daha başarılı liderler oluyor. Peki başka hangi faktörler liderleri başkalarından ayırıyor?

Çocuklarla Cinsellik Hakkında Konuşmak

Cinsellik çoğu insana göre konuşulması zor bir konu. Hele de karşınızdaki zor sorular soran bir çocuksa… Peki ya bu durumu nasıl yönetmeli?

Rızaya Dayalı Tek Eşli Olmama Hali

Tabu olarak görülen bir konu: Birden fazla partnere sahip olmak gerçekten mümkün mü? Tek eşli olmayan ilişki aslında ne demek?

Ya partnerimle sevgimizi farklı şekilde gösteriyorsak?

Sevgimizi göstermenin tek bir yolu olmak zorunda mı? Yoksa herkes aşkını nasıl isterse öyle mi yaşar? Peki bunların ilişkimize etkisi ne?

Anne-Kız İlişkileri

Anne kız arasında kurulan bağ, hayatın her dönemini büyük ölçüde etkiliyor. Peki bu yakınlığı kurmanın ve sürdürmenin yolu nelerden geçiyor?

Karantina Sürecini Partnerden Ayrı Geçirmek

Pandeminin getirdiği kaygı ve stresin üstüne bir de partnerinizden mi ayrısınız? İlişkinizi olumlu bir şekilde sürdürmeniz için öneriler hazırladık.

Ayrılığı açıklama tarzımız karşı tarafın stresini etkiliyor.

Nasıl ayrıldığımızın karşı tarafın gelecekteki hayatı için bir önemi var mıdır? Yoksa her ayrılık zaten aynı mıdır? Buyrun yazımıza!

Narsisizm ve Romantik İlişkiler

Narsisizm, kendini diğerlerinden üstün görme ve benmerkezcilikle ilişkilendiriliyor. Sağlıklı ilişki ve narsisizm bir arada bulunabilir mi?

Duygu tezatlığı sağlığımıza hiç iyi gelmiyor.

Kötü giden bir ilişki içerisinde olmak mı, yoksa hiç ilişkimizin olmaması mı bize daha iyi geliyor? Çalışmalara bakalım!

Koronavirüs Kaygısıyla Baş Etmenin 4 Yolu

Sosyal izolasyon koronavirüsten korusa da psikolojik zararlar yarattıyor. Yalnızlıktan korunmak için deneyebileceğimiz farklı yollar var.

Boşanmalar genetik midir?

Ailedeki boşanmalar, çocukların da boşanacağını mı gösterir? "Boşanmış olmak" bir gen midir? Yoksa yerleşik düşüncelerimiz hatalı mı?

Mesajlaşırken neler söylenmemeli?

Mesaj ve yüz yüze konuşma arasında iletişimi ciddi şekilde etkileyen farklar bulunuyor. Peki bu farklar neler ve nelere dikkat etmeliyiz?

Partnerler Arasındaki Yakınlığın 4 şekli

Partnerinizle kurabileceğiniz yakınlığın yalnızca duygusal ve fiziksel boyutta olabileceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz!

Nasıl Yakın İlişki Kuruyoruz?

Sitemize girdiyseniz yakın ilişkilerin ne olduğunu biliyorsunuzdur. Peki, ilişkilerin kurulmasında 5 temel etken olduğunu biliyor muydunuz?

Baba-kız ilişkisi kadınların romantik kararlarını etkiliyor.

Kadınların babalarıyla kurdukları ilişkiler gelecekteki romantik ilişkilerini sahiden de etkileyebilir mi? Yoksa bu bir mitten mi ibaret?

Babalar Çocukları İçin Ne Yapabilir?

Anneler bir şekilde annelik sürecine daha çabuk adapte olurken babalar bu sürece alışmak için ne yapmalı? İşte yeni babalara tavsiyeler!

Beklenmedik bir ayrılık bizi nasıl etkiliyor?

Hiç beklemediğimiz bir anda gelen o mesaj, arama ya da buluşma... Beklenmeyen ayrılıklar bizi derinden sarsarak büyük etkiler bırakabiliyor.

Online platformlar günümüzde daha mı etkili?

Eskiden partnerler sevgilerini mektupla dile getirirken, günümüzde bu mesajla yapılıyor. Peki online platformlar bu işte daha mı başarılı?

Romantik İlişkilerde Makyavelizm

Yazımızda "karanlık üçlü" olarak bahsi geçen narsizm, psikopati ve makyevalizmin sonuncusunun ilişkilerimizi nasıl etkilediğini anlattık.

Yabancılarla kısa etkileşimler bile bize iyi geliyor.

Her sabah kahve aldığınız cafede birileriyle sohbet etmek ya da hiç tanımadığınız birine selam vermek gününüzü güzelleştirebilir desek?

İlkler Neden Unutulmaz? - İlk Aşk

Birçok insan ilk aşkını hatırlar. İlkleri bu denli unutulmaz kılan, bizde bu denli büyük etkiler bırakmasına sebep olan şey tam olarak ne?

İletişimi Kesmek Problemleri Çözer Mi?

Partnerinizle konuşmayarak onu cezalandırmaya çalıştığınız oldu mu? Sessiz muamele, partnere ve ilişkiye ciddi zararlar veriyor.

Çocuk İstismarı Nedir, Nelere Yol Açabilir?

Çocuk istismarı, çocuk için yıkıcı etkilere sahip olabiliyor. Üstelik bu zarar sadece fiziksel değil, psikolojik olarak çocuğu etkiliyor.

Kadınların Cinselliği - G Noktası ve Boşalma

G noktası nedir? Kadınların cinsellik tecrübesini nasıl etkiliyor? Kadınların boşalması nasıl gerçekleşiyor? Cevaplar yazımızda!

İçini Açmak ve Yakınlık

Karşımızdaki kişiye kendimizi açmak her zaman çok kolay olmuyor. Bunu başarmanın ilişkilerimize olan katkısını ise göz ardı etmemek lazım!

Bir Dargın Bir Barışık: Gelgitli İlişkiler

Bir gün harika, ertesi gün toksik... Gelgitli ilişkilerin bir günü diğerine uymuyor. Bu ilişkiler partnerlere büyük zarar verebiliyor.

Kadınlar Mastürbasyon Yapar Mı?

Mastürbasyon halen büyük oranda tabu olarak görülen bir konu ancak kadınların kendi cinselliklerini keşfetmelerinde önemli bir rol oynuyor.

Çocukları Ebeveynlerine Yakın Tutan Faktörler

Ebeveynlerin kimi zaman "Çocuğum benimle yeterince yakınlık kurmuyor." şeklinde yakındıklarına şahit oluyoruz. Peki bu yakınlık nasıl artar?

Habersizce Terk Edilmek: Ghosting

Bir sabah uyandınız, bir bakmışsınız terk edilmişsiniz! Ghosting nedir ve kişiye nasıl hissettirir tüm detaylarıyla yazımızda.

Cep telefonları güven ve yakınlık duygularını zedeliyor.

Telefonlarımızdan uyku dışında pek de ayrı kalamıyoruz. Peki bu derece yapışık yaşadığımız aletler ilişkilerimizi etkiliyor olabilir mi?

Mükemmel Bir Seks Hayatı Ulaşılmaz Değil

Cinselliğin varlığı, sıklığı ve kalitesi ilişkinin kalitesini de derinden etkiliyor. Peki, iyi bir seks yaşantısı için neler yapılabilir?

Sizce ilişkiniz Ikea'ya gitmeyi kaldırabilir mi?

IKEA'ya gitmek ilişkiler için bir dönüm noktası mıdır? Her ilişki IKEA'da gezmeyi kaldırabilir mi? Gelin birlikte öğrenelim!

Sevgilinizle dizi izlemek ilişkinize iyi geliyor!

Partnerinizle ortaklaşa izlediğiniz ve sevdiğiniz bir diziniz var mı? Eğer yoksa oluşturmanın tam zamanı! Neden mi? Cevap yazımızda.

Eski sevgililerimizi unutmak neden bu kadar zor?

Biten bir ilişkinin ardından neden bu denli gözyaşı dökeriz? Canımız neden bu kadar çok acır? Geçmişi unutmak neden bu kadar zor?

Bağlanma Stilleri ve Seks

Bağlanma stillerimiz hayatımızın birçok alanını derinden etkiliyor. Buna cinsellik deneyimi ve cinsellikten alınan tatmin de dahil.

Sarılmanın gribe iyi geldiğini biliyor muydunuz?

Hastalıklar, sevdiklerimizin desteğiyle daha kolay atlatılıyor. Peki fiziksel bir destek, örneğin sarılmak gribi iyileştirebilir mi?

Bu Cümleleri Kendinize Söyleyerek Duygularınızı Yok Saymayın!

Kendi ihtiyaçlarınızı ne kadar gözetiyorsunuz?